Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Jo højere temperatur, des større tab. 5 dage efter er der ingen varme mere.

 

At gemme elektricitet som varme i sten, stålplader ,olie eller meget varmt vand er som at holde varmen ved at pisse i bukserne. Varme forsvinder utroligt hurtigt ud til omgivelserne. Og det er ligegyldigt hvor meget man isolerer.

Vi så det første gang på solfangerlagertanke i 1970erne og siden på halmfyrs lagertanke.

Hvis man boltede rørene på toppen af lagertanken , så forsvandt varmen ud ad rørernes metal og bredte sig til omgivelserne.

Det fik tankfabrikanterne til at føre rørene op i bunden og indeni tanken. Så kunne varmen jo ikke forsvinde som sådan. Idet varmen jo søgte opad og ud.

Gamle tanke fik indbygget en ny varmelås. Det vil sige at de rør der stak opad knækkede 90 grader nedad langs tanken og blev gemt i isoleringen. Så tilgang og afgang til det hele sker nede ved tank roden.

Tankens top isoleredes derefter ekstra godt.

For at bevare mest muligt varme overgik man fra de vandretliggende gamle fjernvarmetanke til lodretstående solfanger beholdere med spiraler i bunden.

Isolering med rockwool og eller polyureathane skum omgivet af en aluminium folie kappe kunne holde lidt bedre på varmen. Samtidig kunne men opbygge temperaturlagdeling i lagervandet. Så det varmeste lå for oven og det koldeste for neden.

Det viste sig at det var tyngdekraften der lagdelte vandet. Idet vand vejer forskelligt efter temperaturen. Det tungeste vand er plus 4 grader. (det er derfor små søer aldrig bundfryser). Jo varmere des lettere bliver vandet. Og let vand ligger øverst.

Sten og stålplade lagre kan ikke have den energilagrings lagdeling.

De største energilagre til solenergi som på Ærø er isolerede søer , der er under 80 grader varme. De fungerer med stort volumen og varmepumpe.

De bedste isoleringsmaterialer er udviklet til lavtemperatur og ikke over 100 grader.

Så et energilager skal helst ikke stå for længe. Og gør det , så må man vedligeholde temperaturen hele tiden med kompensation for det store varmetab.

Samtidig ønsker vi også et lager man hurtigt kan hente enegien fra og hurtigt kan genoplade.

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen