Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

"Stored ponds" eller et omvendt vandkraftværk vinder stor udbredelse som batteri for el

.

Lige syd for Hamburg ligger "Geest Hacht" et pumpekraftværk 100 meter over Elben , som siden 1956 har leveret spidslast elektricitet i perioder med stor efterspørgsel.

Kraftværker skal helst køre konstant og regelmæssigt. Den type er grundlastværker , der typisk drives på basis af kul, brunkul og atomkraft.

Så er der variationerne henover dagen også kaldet mellemlast , der svinger op og ned i nettet efter behov. Typisk import elektricitet ,gaskraftværker ,vandkraft ,solfarme og vindmøller.

Sidst men ikke mindst er der spidslastværker , der kører på gas, olie, vandkraft,biogas og lignende.

I Tyskland betaler man triple tarif. Det vil sige , at grundlast er billigst, mellemlast dyrere og spidslast meget dyr. Så om natten er prisen på elektricitet lav.

Og her pumper pumpekraftværkerne vand op i magasinet med elektricitet.

Næste morgen i "rush hour" er strømmen dyr. Og sælger man nu den oppumpede elektricitet (vand) til 3 gange anskaffelsesprisen om natten.

Pumpekraftværker giver derfor overskud. Ligesom biogasanlæg, der kan gemme gassen til prisen bliver høj.

Pumpekraftværker ligger med vandkraftsøen fra 100 meter og opad. Geesthacht Pumpespeicherkraftwerk var det første i Tyskland. Siden er der blevet bygget mange anlæg.

Også med større faldhøjde og vandkraftbassiner.

I Danmark findes der mange steder , der var egnede til 100 meter faldhøjde. Og med vindmøllernes variable produktion en oplagt mulighed for at udglatte tiden med VE energi. Men det har altid været et område man ikke har villet udvikle.

Se også:

https://www.swt.de/p/SWT_Pumpspeicherkraftwerk_Raumordnungsverfahren_er%C3%B6ffnet-15-4040.html

https://www.processnet.se/article/view/615800/vattenfall_kompletterar_vattenkraft_med_solkraft

Ian

Dagens vits

En mand kommer ind til bageren, og siger at han skal have en pose vaniliekranse. Bageren giver ham posen, hvorefter manden spørger, hvordan de laver hullerne i vaniljekransene. Bageren tager manden med ud bagved, hvor der sidder en elefant og stikker pikken igennem vaniljekransene. "Nej, det er fandme for ulækkert siger manden". "Nå, det er ingenting", siger bageren, "så skal du se når den fylder flødeskumskagerne?"
Nive info
Gå til toppen