Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Naalakkersuisut (Grønlands Hjemmestyre) vil nu afsætte 48 mio kroner til olieefterforskning.

 

Sekvom Grønland nu dækker 70 procent af sit energibehov fra vandkraft , så spøger muligheden for olie i undergrunden ofte i diskussioner. Mange tror , at man kan financiere alle problemer, hvis der kunne findes mineralolie i undergreunden, Og Grønland overgå til gruppen af rige sheik dømmer.

Men fakta har hidtil været nedslående.

Finder man olie i Grønlands isfyldte fravande vil man stå overfor meget kostbare tekniske problemer, som alt andet lige vil opspise oliepengene hurtigere end de skabes,

Derfor har man i et nyt initiativ valgt at efterforske på land fremfor til havs.

Idet mulighederne synes større, hvis der kan findes olie tilgængelige steder.

Det er igen de brændende klipper i Discobugte på Nugsuaqhalvøen , der inspirerer. Hvor olie skiffer har brændt i århundrede. Når stenskred har antændt den olieholdige skifferæ

Allerede for flere hundrede år siden udnyttede man olie fra olieskiffer lokalt i tranlamper. Så der er olie, dog i meget små mængder.

Geologer har påvist olie i olieskiffer mange steder i verden. I Canada og USA er der endda store områder , hvor der idag knuses enorme lag ag olieskiffer for at få råolie ud. Og muligheder i Nordjylland og Midttyskland er blevet undersøgt og opgivet.

Ligesom store områder i Rumænien og Nulgarien.

Kracking af skiffer er kendt teknik og kan naturligvis også ske i skiffer andre steder.

Det er de 48 mio korner , der står på en konto fra tidligere olieefterforskning , som har lokket "eksperter" til at foreslå Naalakkersiusut til spendere et nyt eventyr på Nugssuaqhalvøen.

Et gratis forslag, der vil varme i lommerne på nogle, men næppe være til nogen nytte.

Og når pengen er brugt. Ja, så var det bare synd.

Det oprindelige olieefterforskningsproject gav ikke noget positivt på bundlinien. Da man kun fandt svage spor af olie i boreprøverne. Lidt ligesom de mange gamle boringer i Jylland , der som bekendt nok gav olie-spor men ingen sort guld.

Se også:

https://knr.gl/da/nyheder/naalakkersuisut-vil-genoptage-oliejagt

Ian

Dagens vits

– “Naturligvis er der ulemper ved demokratiet… vælgerne eksempelvis!!”
Nive info
Gå til toppen