Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Alle der har en thermoflaske ved, at varme drikke holder sig varme og i anden sammenhæng kan kolde drikke holde sig kolde.

 

Man leder efter metoder til at gemme varme over tid. Vi kender allerede thermoeffekten. men VE anlæg benytter sjældent metoden, selvom det er ligetil.

Thermoflasken kan opbygges af flere forskellige materialer. Et er imidletrid fælles. Thermoflasken består af 2 beholdere med et kraftigt vakuum imellem.

At suge luften ud mellem 2 små beholdere er relativt enkelt. Noget andet er , hvis vi går op i kubikmeter eller endnu større.

Solfangerlagertanke på 300 liter eller 0,3 kubikmeter opbygges p.t. ikke som thermoflasker. Selvom der her synes at være et marked.

En almindelig thermoflaske er traditionelt bygget af glas. Hvor luften er suget ud mellem lagene.

Kun i toppen, hvor proppen sidder er der en varme eller kuldebro.

Andre thermoflasker kan være af tynd stålplade , men stadig ikke ret store. Kun beregnet til 1 eller 1½ liter indhold. Enkelte laboratorie thermo flasker til prøver rummer 2 liter.

De største thermo anlæg vi kender indenfor VE er de 2 meter lange vakuumrør solfangere.

Hvor luften er suget ud af et 6½ centimeter vakuumrør , hvori der sidder et 2½ centimeter sort absorberrør. Princippet er meget effektivt , når der er sol nok til at trække fordampningsrøret i midten.

Problemet med større tanke er at vakuum kræver en stivhed , så luftens tryk ikke klemmer det hele sammen. Og det har man p.t. ikke. For de 2 beholdervægge må ikke røre hinanden, så energien indefra kan forsvinde ud. Og hvis man fyldte det hele hulrummet med f.eks. pu skum , så ville man nok kunne holde pladerne fra hinanden, men samtidig ville der komme en kundebro.

Indtil nu har man i stedet valgt flere kubikmeter store højisolerede ( med pu skum) tanke med isoleringen udenpå. Det kan give opbevaring af f.eks. solenergi 2 til 3 dage.

Men vi ville gerne have flere ugers varme energilager. Og det har man ikke uden at gå voldsomt op i kubikmeter vandlager.

Et thermolager ville kunne reducere energilagrets størrelse.

Ian

Dagens vits

Vinder du noget, når du spiller på kasino? Åh, du ved man vinder den ene dag og taber den næste. Hvorfor nøjes du så ikke med at spille hver anden dag?
Nive info
Gå til toppen