Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Strømmende vand ned gennem Kattegat og ud af Østersøen på andre dage rummer ligesåmeget energi som alle de danske vindmøller tilsammen. Men vi udnytter det ikke.

 

Kun udfor Nordnorge og i Skotland har man lavet forsøg med strømningsenergi. Selvom vi i Danmark har flere lovende lokaliteter , hvor vandområder via kraftige strømninger viser os naturkræfter med et kæmpepotentiale.

Tag bare Grå-dyb , Juvre-dyb eller Lister-dyb i Vadehavet. Sluserne ved Thorsminde og Hvide Sande . Eller de tre bælter gennem landet, hvor Lillebælt er lige til at gå til.

Der findes bare en masse energi, som kan omdannes til elektricitet.

Men det bliver nok først om mange år ud i fremtiden , at vi får en energipolitik som tager op hvad der er så naturligt .

Normalt indkapsler man strømmende vand i vandkraftværker i rør med stor faldhøjde. Så udnytter man både vandets vægt og hastigheden igennem turbinerne.

Ved strømmende vand som tidevandsanlæg i Frankrig og England fastbolter man turbinerne til bunden og tvinger det strømmende vand igennem en forsnævring.

Den norske løsning fra Nordnorge er en meget kraftig vindmølle der boltes i havbunden. Systemet afprøves ved Hebriderne udfor Skotland.

En sådan løsning kunne anvendes i Lillebælt.

Det eneste problem er det meget urolige vand , der kun tillader dykkere ganske få minutter hver døgn. Når tidevandet vender.

Så sådanne anlæg skal kunne hejses op af havet ved service.

Og funderingen skal være utrolig solid. Det kan man når undergrunden er granit. Sværere når undergrunden er kridt og kalksten.

Se også:

https://jyllands-posten.dk/livsstil/rejser/ECE7828141/Ned-i-den-norske-malstr%C3%B8m/

Ian

Dagens vits

- Hvad får man, hvis man kloner en sørøver? - ??? - En piratkopi
Nive info
Gå til toppen