Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Den fortsatte forskning i udviklig af thorium brændsel til atomreaktorer står foran et gennembrud

 

Atomreaktorer, der spalter både uran og plutonium , har meget alvorlige affaldsproblemer, der ruller kaskader af radioaktivt materiale foran sig med halveringstider på tusind år.

Så gennem snart mange år har man forsket i at finde andre spaltbare grundstoffer , hvor affaldsmængden blev væsentlig reduceret og den militære anvendelse minimeret.

Her har Thorium været en af vejene som netop har været søgt, men med lidt held.

Nu melder Thor Energy efter flere års test på Halden reaktoren i Norge , at man står med løsning på produktion af anvendelige brændselsstave.

At det først kommer nu , er nok fordi verdens uran-miner ikke indeholder de mængder som holder ret meget længere. Med fortsat vækst i nye atomkraftværker i Kina og Rusland udover nye projekter i Østen og Sydamerika bliver uran så efterspurgt, at prisen kun kan gå en vej . Og det er op.

Uran er det tungeste naturligt foreko0mmende grundstof. Som vi kender som U233 ,U235 og almindeligvis U238. Og det er bestrålet uran 238 , der omdannes til det spaltbare Pu241. Også kaldet plutonium. Atombomber bruger U235 og Pu241.

De spaltbare isotober udvikles i atomreaktorer. Og man kan via processer rense dem til militært brug.(altså høj renhed). Det sker ved at knuse brugte bestrålede brændselspiller .

Rensning og sorterting udviklerrigtigt meget radioaktivt materiale der nærmest er udvikler livsfarlig stråling til evig tid. Vi taler om halveringstider på tusindvis af år. Og så er der fortsat den anden halvdel tilbage.

Når atombomber står ovenpå raketrampen så nedbrydes "det rene uran" og der dannes spaltningsstoffer, som med tiden ødelægger "bomben" indefra.

Atombomber bliver derfor taget ned med mellemrum og det radioaktive materiale knust og renset.

Thorium kan ligesom uran beriges. Og bliver så i en atomraektor til U233 , der ikke kan anvendes militært. Og som brænder med meget højere temperatur.

Der skulle næsten ingen affaldsstoffer være efter Thorium.

En række lande forsker derfor i at udskifte uran med thorium i deres elektricitetsværker.

Og Norge kommer nu med et gennembrud.

En thorium reaktor vil endda kunne brænde brugt uranaffald af .

Forskning i Norge, Kina ,Rusland og Tyrkiet åbner måske nu nye veje.

Mængden af rest-uran fra skrottede atombomber er nu næsten væk. Så priserne på genbrugs uran og

ny minedrift uran vil stige voldsomt. Der er trods alt nær 600 reaktorer i drift eller som skal have nye forsyninger.

Man kan sige at behovet for elektricitet dræner verden for farlige uranforbindelser og lukker måske op for det mindre farlige thorium.

Se også

https://www.nyteknik.se/energi/thor-energy-har-utvecklat-ett-nytt-toriumbransle-6900553

Ian

Dagens vits

Hvorfor står Århusianerne og kigger ud over havet? Svar: De har hørt at pornobølgen er på vej.
Nive info
Gå til toppen