Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 


"Priserne på vindmøller har været nedadgående deseneste måneder, og Vestas og de andre aktører


i branchen skal ikke forvente at det værste er overstået " Skriver boersen.dk online.
Det hele begyndte med at de forskellige energimyndigheder holdt auktion over afregningspriserne til nye havvindmølle projekter. Og de der bød lavest vandt retten til at etablere mølleparkem.

I første omgang var det store selskaber som Vattenfall , DONG og lignende der bød hinanden ned.
Man havde været vandt til , at elværkerne bare betalte priskravene. Så mange projekter blev afregnet med 70 øre per kWh og opefter, hvor DONGS Anholt møllepark toppede med 110 øre per kWh. Men så faldt udbuddet på nye "byggegrunde" og tyskerne indførte auktions princippet.
Kun tilbud på de laveste priser kom i spil.

Vattenfall var hurtigt ude og vandt et par lukrative områder nær Den eneglske Kanal med akution på nær 47 øre per kWh. Som de snuppede for næsen af DONG.
Og næste auktion bød de 37 øre per kWh og løb med endnu et projekt.
I Danmark fik Vattenfall således både Vesterhav Syd og Vesterhav Nord for 37 øre. Og senere Krigers Flak i Østersøen for noget tilsvarende.

Sprøgsmålet var nu ? Hvilken vindmøllefabrik vil kunne levere møller 30 procent under den forventede pris ! Vestas og Siemens kom under nye økonomiske tryk.
Og det medførte tryk nedad til underleverandørerne.

Man havde vænnet sig til en stor overbygning af administratorer , sælgere og ingeniører. Og mange tusind havde arbejde i vindmølleproduktionen. Men nu var der næppe råd til ekstravagance ud over den rå produktion, hvis der skulle leveres megamøller til lavpris.
De sidste måneders overskud skrumpede hurtigere end forventet. Og man påbegyndte slankning og afskedigelser.

Der er ingen tvivl om at vi snart vil se en stor underskov af underleverandører , som udfaser engagementet eller simpelthen drejer nøglen.
Forleden så vi i aviserne at MITA Teknik flytter al produktion af styringer til Kina. Og snart følger de andre der har kræfterne til det , samme vej. For det kan minimere lønomkostningerne.
Men der er også andre vindmølleproducenter i Europa.

Sidst så vi spanske Gamesa fusionere med Siemens , så det nu hedder Siemens-Gamesa Wind Power.. Men hvad så med Enercon, Nordex og de andre ?
De indiske og kinesiske producenter har nok allerede øjnet muligheder. For de har både billige timelønninger og billige ingeniør timer.
Og så betyrder transport den halve jord rundt næppe så meget.

De markant lavere priser vil tage livet af den europæiske sektor. Og snart vil Vestas blive udskiftet med "GoldWind" fra Shanghei. Og VE produktionen vil ophøre i Nordeuropa.
For auktions princippet nøjes nok ikke med de nugældende lave priser. Der kan let ske yderligere nedadgående tiltag.

I øjeblikket falder vind aktierne. Og det bliver de nok ved med.
Hvis ikke der sker politiske indgreb.
Se også:
http://borsen.dk/nyheder/virksomheder/artikel/1/354633/sydbank_vindmoelleindustrien_risikerer_endnu_lavere_priser.html?utm_source=all_rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen