Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Øræfajøkull midt på Islands største indlandsis rør nu alvorligt på sig.

 

Sidst der var udbrud under Vatnajøkull måtte lufttrafikken over hele Nordeuropa indstilles. Spørgsmålet er nu om vi har udsigt til noget lignende eller meget værre. For i middelalderen fik man 3 års vinter ud af nordatlandiske vulkanudbrud.

Øræfajøkull er en af de rigtigt store vulkaner der er over 2 kilometer høje. og som har en fortid med mange udbrud kan blive den naturkatastrofe der igen sænker temperaturen og ændrer klimaet væsentligt. Så man kan aldrig regne med at klimaændringer vil give os subtropiske badestrande .Det kan hurtigere gå den anden vej.

Rystelser og uro i fjeldet fortæller vulkanologerne at noget nyt er på vej op fra magmakammeret.

Specielt fordi det er en del år siden vilkanen sidst var i udbrud, så der står en masse på sparekassebogen.

Sidste vilkanudbrug var i 1727 hvor et helt sogn blev udraderet. Og først kunne beboes 40 år efter. Og forrige udbrud var i 1362 , hvore enorme mængder udbrudsmateriale blev udspyet til atmosfæren.

Sidste store udbrud var i 2010 , da Eyjafjellajøkull under Vatnajøkull smeltede tonsvis af vand , der iblandet vulkansk støv og svovl viste naturen fra den sorte side.

Tilsætning af svovl til rapsmarkerne blev ikke nødvendigt det år.

Og nu står vi der igen. Totalt uforberedte på hvad der kan og vil ske.

For det bliver nok ikke så slemt denne gang.

Se også:

https://en.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96r%C3%A6faj%C3%B6kull

Ian

Dagens vits

En mand opsøgte en spåkone og satte sig ned foran krystalkuglen. - "Jeg kan se, at du er far til to børn", sagde spåkonen. "Det er noget, du tror", svarede manden. "Jeg er far til tre børn." Spåkonen smilede og sagde: - "Nej, det er noget, DU tror."
Nive info
Gå til toppen