Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Men dagen blir 20 minutter kortere. Og cirklen henover himlen lidt lavere.

 

Vi forledes ofte til at tro, at solenergi kan løse alle vores problemer, men ligegyldigt hvordan vi takler situationen, så vi solenergi på vore breddegrader ikke kunne give en total dækning.

Solenergi vil altid blive en supplerende energiform i Danmark. Ikke fordi der ikke er masser af energi i solen , men energien falder på den forkerte årstid.

Ja, men kan man så ikke bare "gemme" energien ? Jo, men ikke ret længe ad gangen.

Hvis man gemmer varmt vand , så må det helst ikke være kogende. Varmtvandslagre er sjældent over 70 grader. Og sådanne lagre vil tabe varmen med 5 grader i døgnet uanset om man bruger det eller ej. Solfangerlagring med varmt vand har en tidshorizond på omkring 3 til 5 dage.

Så det kan ikke betale sig at gemme for meget.

Mange lagertanke er derfor på 300 liter eller 0,3 kubikmeter.

På samme måde vil akkumulatorer , der lades helt op , tabe elektricitet til omgivelserne.

Stiller man en fuldt opladet bil urørt i en måned , så vil den være død rent strømmæssigt.

Så har man en akkumulator, så skal den hele tiden vedligeholdes med daglig opladning.

Ligesom solfangerlagertanken skal tilføres den igennem isolationen tabte varmeenergi.

Om foråret er det derfor fint. For dagene bliver længere og længere. Der er hver dag ekstra energi til vedligehold af nattens tabte energi. Men om efteråret bliver der færre og færre timer til at vedligeholde et varmetab og dække et forbrug.

Når vi kommer ned til de 4 vintermåneder, så stor solen lidt for lavt til at yde nok. Og i den periode har man desuden masser af tåge og gråvejr. Så gode indstrålings timer bliver færre og færre.

Et forbrug af solenergi vil derfor kræve gode lagringsfaciliteter og back-up systemer til de dårlige dage. Ikke sådan , at man står helt uden kalorier fra solen . Vinteren er er en dårlig tid for selvarme og solceller..

Bor man ved Middelhavet, så er hver dag tæt på 12 timer hele året. Her gælder det bare om at have et tilpas stort anlæg og et mindre energilager, for at være dækket ind.

Om sommeren hvor vi på vore breddegrader har 18 timer lange dage, der er solenergi så stærk, at man kan slukke for det meste back-up , som man har.

Så regn ikke med mere end 8 måneders solsupport per år. Alt andet er urealistisk.

En cost-benefit analyse vil vise , at selvom man maximerer anlæg , så er der grænser for galskaben.

Vor viden om energilagring er ikke særlig udviklet. Selvom der findes fine regnestykker. Og der tid til anden omtales epokeførende nyskabelser. Så har det tilsyneladende ikke slået an. Hverken her eller i udlandet.

Det billigste er at bygge efter en vis procent af anden back-up løsninger parallelt med den valgte VE. Skal det være total ø-drift, så vil det periodevis i den kolde mørke tid være tider med afsagn og kolde bade. Noget kombinerede anlæg kan gøre en masse ved. Men aldrig 100 procent.

At takle solenergien i "aftenlandene" er i sig selv godt gået.

Nu venter vi på bedre lagringsmuligheder.

Ian

Dagens vits

- "Charles!" - "Nåh, jeg plejer nu ikke at kalde min chauffør ved fornavn. Hvad er Deres efternavn?" - "Darling!" - "OK, bare kør, Charles?"
Nive info
Gå til toppen