Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Oprindelig planlagde man at VE anlæg skulle holde 20 år , men mange er bygget til den dobbelte levetid.

 Alt efter valget af materialer og kvaliteten på bearbejdningen har det vist sig, at de bedste har lige så længe holbarhed som andre energianlæg (kulkraft , atomkraft, vandkraft o.s.v.)

Designet og forsejlingen bestemmer tmmelig meget.

Er tårnet malet eller varmt-galvaniseret ? Er vingerne overfladebehandlet , så vand ikke kan trænge ind bag glasfiberen ? Er hovedakslen tyk nok ? Er der brugt en åben eller lukket generator ? Er mølletoppen ordentlig ventileret ? Har man regelmæssig service ? Og får man skiftet olie på gearet ? Der kan stilles mange spørgsmål.

Hvis alt er i top og alle parametre overholdt, så har man efter 20 år fortsat velfungerende anlæg.Og ligesom på andre VE anlæg så vil man med små midler kunne regne med yderligere 20 år.

Men har man købt møllen udfra billigste tilbud eller licitation, så kan der jo godt være sparet hist og her . og så er levetiden næppe mere end højst 25 år.

For de bedste tårne er varmtgalvaniserede og ikke malede. Og de dyreste både galvaniserede og malede. (kan ses i Tyskland).

Levetiden kan også afhænge af miljøet. det ses på off-shore møllerne, der ubønhørigt piskes af storm og saltvand . De bliver næppe så gamle uden coatning tit og ofte.

Mølletoppen kan let være udstyret med et billigere gear og en billigere generator. For køber får som bekendt ,hvad han betaler for. Og hvis tænderne i gearet roterer avde om eller ikke er hærdet til opgaven , så bliver levetiden derefter.

Dengang der var 20 forskellige fabrikanter, var der også 20 forskellige priser. Og kunne man pille nogle kilo af hver mølle, så var der jo en besparelse.

Vi så dengang at der var møller med en sikkerhedsfaktor på gear fra 2½ til 0,9 .

Ligesom der var stor forskel på om man kørte med 4 polede eller 6 polede generatorer. Idet de 6 polede var langsomtgående og tungere , og fordrede tungere gear, mens de 4 polede var lettere og hurtigere, og derfor havde lettere gear.

Levetiden blev også styret af den lokale belastning. Hvor møller på Vestkysten fik daglige tæsk, mens møller inde i Jylland var mindre udsatte.

Når møllerne så en dag skulle skrottes , så er de ikke lige lette at skille ad i stål , messing, kobber, aluminium og glasfiber. For ingen har tænkt på recykling.

Ian

Dagens vits

Hvorfor findes der kun snemænd - og ikke snekvinder???? Fordi det kun er mænd der er så dumme, at de vil stå ude i frost og kulde en hel lang vinter!!!
Nive info
Gå til toppen