Tanken om en 100 procent recyklebar vindmølle en nu topprioritet i Vestas.

Først var der debatten om det energiforbrug en vindmølle akkumulerede i produktionsprocessen. Mange eksperter mente at vindmøller kostede mere i produktion end de selv lavede i hele deres levetid. Siden fandt man ud af af at der allerede efter 9 måneder var balance i regnskabet.

Og så døde de påstande ! Men nej. De er blevet fremført år efter år af kompetente kilder , der tilsyneladende ikke har sat sig ind i noget.

 

Nu skal alt så være CO2 neutralt og helst genanvendeligt. Hvorfor Vestas melder ud med at man forestiller sig møller produceret efter 2040 skal kunne laves uden restaffald.

Det lyder jo fint.

Tanken er imidlertid kolporteret flere gange siden 1980erne. Og enkelte firmaer har haft mere held med det end andre.

 

6 og 10 kW Thy møller kan f.eks. købes med trævinger. Men en række kommuner har krævet glasfiber. Så myndighedskrav har været et at de negative tendenser.

 

Folkecentret producerede en større mølle med 10 meter trævinger i 1990erne, men det havde ingen interesse. Og tiden har også vist , at langtidsholdbarheden af store trævinger er dårlig.

 

Ellers har der været vinger af krydsfiner og stålplade. Men glasfiber med polyester og siden kulfiber med epoxy har overtaget. Kun nye teknikker vil kunne omdanne de nuværende vinger til brugbar materialer igen.

 

Alt af metal kan selvfølgelig smeltes om og raffineres. Så stål fra nav og hovedaksel og kobber fra generator . Stål fra rørtårn og zinken fra galvaniseringen

Kan naturligvis splittes op og kildesorteres.

 

Det bliver interessant at se hvor langt Vestas kan og vil gå.

 

Se også

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/695860/i_2040_vil_vestas_producere_moller_uden_restaffald

 

Ian