Når møllen tages ned deles den i tårn, nacelle,vinger og elektronikskrot.

Nacellen deles igen i generator, gear ,stålramme og kabler , der igen deles i støbejern, jern, stål , kobber, og andre metaller. som sidenhen kan optimeres til genbrug. Problemet er vinger , som man tilsyneladende ikke kan finde anvendelse for.

 

Opvarmning kunne ellers afdampe polyesteren og frilægge glasfiber dugene. Oveni findes der PU skum som afstiver hulrummet. Derudover en stålaksel til de drejbare tipper og lidt stål i roden.

Dertil kommer mængden af materiale, som en virksomhed , hvis den har en løbende produktion også søger tilvejebragt. Så kommer glasfiber affaldsmængden fra udskiftede vinger for uregelmæssigt, så vil det i sig selv give problemer.

Ellers kunne glasfiberen jo nok genbruges som autoværn, forstærkning af beton,og lignende, hvor slitage over år betyder noget. Og store drænrør mod de mange oversvømmelser.

De kunne også anvendes til nye husstandsmøller.

Det er vel nærmere et spørgsmål om investering end mangel på ideer.

 

I øjeblikket køres de til en dump med et stort hul , hvor de så kan ligge uberørt mange år frem.

Og når tiden bliver moden vil der blive tale om en ressource.

Det kunne være opgaven med genbrug i fremtiden vil blive en samfundsopgave på linie med politi, militær, færgedrift o.lign Men det sker først når man ikke mere kan købe vigtige råstoffer.

Og den dag er næppe særlig fjern.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/714000/vindmollevinger_ender_i_deponi

 

https://ing.dk/artikel/vindmollevinger-ender-deponi-234244

 

Ian

 

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework