Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Nu lyser rapsmarkerne op i gult over sommerlandet og snart modnes oliefrøene.

 

Planteolie er olie fra over 100 forskellige plantearter der vokser under forskellige vilkår og plantebælter. Der hvor det er varmest får man mest olie , mens der skal mere til på andre breddegrader. Bedst er palmeolie under troperne ,svagest står ryps i Skandinavien. Men alle planteolier gør nytte på deres lokalitet.

Nogle bruges industrielt andre er mere forfinede. De finere er oftest kvalitets madolier., som olivenolie, soja olie ,vindruekerneolie og lignende.

Store markarealer med olieplanter som rapsmarker i Danmark bruges både til industrien og madlavning med en væsentlig håndteringsforskel i processen.

Planteolie kan bruges som brændstof i dieselmotorer og opvarmningssystemer. Og som alternativ brændstof i mangel på fossilt råolie fra undergrunden. Det siger sig selv at der må være forskel på motorbrændstof og madolie på en liters flasker i Brugsen.

Og det er der også.

Madolie er oftest koldpresset. Det vil sige at man maser olie ud af oliefrø i en kødhakker ligenede maskine 20 procent olie og resten skrå , der bruges som dyrefoder.

Vil man have mere så kan man trække yderligere olie ud med et opløsningsstof, der oftest er petroliums æter. Æteren borddampes og tilbage ligger der olie.

Industriel bruges der opvarmes oliefrø der presses hårdt. Også kaldet varmpresset olie. Som er det meste planteolie på markedet. Men der kommer samtidig phosphor med i olien , som ikke er godt for specielt motorer.

Man fjerner derfor phosphor (fosfor) ved at vaske olien i svovlsyre. Og omdanner den rene rapsolie til raps-methyl-ester eller RME. Der erstatter dieselolie fint, men samtidig er giftigt.

Ombyggede tyske biler kan køre på ren ikke raffineret rapsolie , men så starter og stopper man motoren på et andet rent brændstof. Så der ikke sidder phosphor tilbage (det æder blandt andet stempelringene).

Og er det ikke phosphor, så indeholder rapsolie 10 procent glycerin, der også skal fjernes.

Derudover bruges megen raps til margarine i Danmark og Tyskland.

Man kan kun dyrke raps på en mark hvert 7ende år. Ellers får man plantesygdomme.

Raps gødes kraftigt med gylle om foråret. Og sprøjtes bagefter i forårsmånederne.

Så det er ikke befordrende for hverken jord eller insekter.

Raps er i familie med det svenske rybs. Begge er af kålplante familien.

Ian

Dagens vits

- Ole, kan du nævne tre store pattedyr, der lever i Afrika? - En elefant og to giraffer...
Nive info
Gå til toppen