Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

USA, Saudi Arabien,Iran , Venezuela og flere andre holder verden forsynet med olie.

 

Når et land kobles ud, så stiger oliepriserne . Og kommer der nye lande ind, så falder oliepriserne. Nogle lande har store olieforekomster , mens andre må bruge den surt opsparede valuta på olieforsyninger. Så olieprisen påvirker alle lande .

I områder med konflikt og uro falder olieproduktionen og de traditionelle kunder må søge nye græsgange , hvis det er muligt.

Konflikt mellem de olieproducerende lande indbyrdes , som mellem Iran og USA , tvinger f.eks. kineserne væk fra Iran og ud på verdensmarkedet. Hvor nu mindre producenter kan få gang i urentable forekomster.

For prisen på olie bestemmer hvilke forekomster der er lønsomme. Og lukker man for de største, som under Iraq krigen , så stiger priserne og nye lande begynder på markedet.

Olie er heller ikke bare olie. Noget er tyndt olie , noget er meget tyktflydende, noget udvindes af oliesand og noget udfra olieskiffer.

Noget olie ligger tæt på eksporthavn, mens andet skal fragtes på tværs af kontinenter. Så selvom der er olie , så kan placeringen af forekomsten gøre den urentabel.

I Nordsøen har vi en fin olie der handles til over 70 doller tønden, mens man i USA har mindre god olie der handles med omkring 60 doller per tønde (143 liter).

Kun de største forekomster , der ligger centralt udvikler det største overskud. Og her er landende ved Den persiske Golf førende i verden med Saudi Arabien som den største.

Når man så kracker (raffinerer) olien til diesel, benzin ,let fuel olie ,tung fuel olie og asfalt. Også kaldet olieprodukter . Kan råolie omdannes til kolde kontanter.

Lande med store olieforekomster plejer derfor at være økonomisk godt polstrede. Undtagen Venezuela , der er sat udenfor døren i øjeblikket.

Igen en konflikt med USAs olieskiffer og store forsyninger i Maracaibobugten.

Så USA begrænser eksporten fra Iran, Iraq og Venezuela med det resultat at verdensmarkedsprisen på råolie er høj. En politik som OPEC landene med Saudi Arabien tidligere var mestre i.

Hvis priserne faldt, så lukkede man ned for de store oliehaner.

Kun lande som Danmark og Norge mærkede ikke så meget til det p.g.a. egne forekomster.

Mens Sverige uden olie måtte gå den tunge vej i banken.

Oliepriserne er blevet et politisk våben , der samtidig fordeler valutaen mellem verdens lande.

Se også:

https://penge.borsen.dk/artikel/1/381491/raavarer_oliepriser_maerkes_af_usa-olielagre_og_mellemoesten-spaendinger.html?utm_source=all_rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed

Ian

Dagens vits

- Ole, kan du nævne tre store pattedyr, der lever i Afrika? - En elefant og to giraffer...
Nive info
Gå til toppen