Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Plane solfangere, rørsolfangere eller paraboler gearer solenergien op på hver sin måde.

 

Alle sorte biler bliver utroligt varme indendørs i sommersolen , mens hvide biler ikke bliver nær så varme. Farven kan altså betyde meget for energi optaget.

Da selvbyggere skruede deres egne solfangere sammen af gamle radiatorplader var farven matsort tavle- lak det bedste råd man kunne følge.

De blev godt nok varme, men den store vandmængde i radiator pladerne gjorde dem træge i det skiftende vejr. Så man fik en masse gennemsnitsvarmt vand.

Så kom pladesolfangerne med kobberrør på bagsiden og lille vandmængde , der blev hurtigt varme op til gode temperaturer. Lagde lagertanke gjorde det muligt at tænde og slukke for cirkulationen , så der kun kom helt varmt vand ned fra taget.

Pladesolfangeren kunne her og nu opsamle den mulige indstrålede energi.

Og var et stort løft fra de tungere anlæg.

Vand og olie blev de foretrukne absorber væsker , hvor vandet var hurtigt varme optagende , mens olie var en mere træg varmeoptager. Det blev vand med glykol der sidenhen overtog markedet.

Kun i aluminiumsfangere er det fortsat nødvendigt med tyndtflydende olie.

Ole er desuden også træg til at afgive varmen igen.

Så olie cirkulerende anlæg skal være ekstra store.

Vil man have høje varmegrader over længere tid, så kan man bruge vakuumrørs solfangere, der både bliver varmere , men også snupper noget af energien til egen drift.

Så meget at vakuumsystemerne er dårligt kørende i de 4 vintermåneder.

Hvor pladesolfangere kan hente lidt mere.

Inde i et vakuumrør er der et kobberrør på 10 mm hvori der er en letfordampelig væske. Væsken bruger energi til at overgå til en luftart , der søger opad.

I toppen af vakuum glasrøret stikker kobberrøret op. Det trykkes ind i en manifold hvori der går almindeligt glykol forstærket absorber vand.

Når væsken i kobberrøret fordamper bruges der energi til fordampning.(lige som man koger vand i en vandkedel). Den energi frigøres så i manifolden , der nedkøler kobberrørs spidsen.

Men nu med højere varmegrader.

Vakuumrørets konstruktion gearer altså temperaturen op. Men kan sige du får dobbelt sol.

Men der kan ikke trækkes mere energi ud end solen til enhver tid kommer med per kvadratmeter.

Så vakuumrøret giver nok højere varme men mindre varmt vand end pladesolfangere på et tilsvarende areal.

Vil man endnu højer op i temperatur, så er paraboler vejen frem enten som hulspejl eller spejle i aflange krybber. Nu er vand så udskiftet med olie , der koger ved en højere temperatur.

Og meget højt op bruges flydende natrium , der er metal til 99 grader og flydende til nær 600 grader. Men det skal altid kunstigt holdes over 100 grader for ikke at stoppe i rør og varmevekslere.

Ian

Dagens vits

Far, er det rigtigt, at man bliver til støv, når man dør? Ja, min søn, det er det. Så ligger der en død mand under min seng.
Nive info
Gå til toppen