Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Tesla advarer på stor konference om kamp om råstofferne.

 

Uhæmmet brug af metaller lakker nu mod enden. Specielt kobber, lithium og lignende metaller der bruges i elektronik og batteriindustrien er under pres. Og særligt Kinas tunge kontrol på vigtige

råvarer maner til alarm.

Mineindustrien kan ikke levere i takt med det enorme forbrug . Så man må imødese stop for en række udviklede teknologier , der bruger f.eks kobber. Og andre alternativer ligger ikke lige for.

På en stort anlagt konference hvor politikere,beslutningstagere og topfolk fra mineindustrien var samlet var budskabet: "At metallerne meget snart ikke vil være tilstrækkelige ". Skriver Ny Teknik online.

Slipper nikkel op kan man bruge jern. Og slipper kobber op så kan man bruge aluminium. Men alt andet kan ikke sådan udskiftes med andre metaller. Og udskiftningen er mange gange dårligere end den næstbedste løsning.

Kun recykling (genbrug) løser i øjeblikket den store mangel. Men recykling giver sjældent rene nye metaller men forurenede gennemsnits metaller.

Når blokke af sammenpressede biler indeholder stål,støbejern,nikkel, kobber, messing, bronche og mange drys finere metaller , så er metalklumpen forurenet.

Og det kræver megen energi at raffinere det hele igen.

Når vi køber skydeventiler eller unioner af messing, så er de i dag lavet i Kina af gamle skrueblade fra nedbrudte dampskibe. Og sådan kan der være sket sortering på strande i Pakistan og Kina, men hovedproblemet er sammenpresset skrot far almindeligt genbrug.

Også det hovedløse forbrug af f.eks. jern i vindmølletårne , der i godstykkelser på over 10 centimeter bankes 80 meter ned i havbunden og rejser sig op til 140 meter i højden . Det svarer til 7 kilometer jernbaneskinner i jern for hvert tårn, der kunne være lavet af beton.

Så det får snart en ende . Med mindre man kan finde gamle skibsvrag og lignende ubrugte metalkilder de næste år.

Og når man om 30 år skal genbruge stålet fra off-shore , kan man så trække jernet op igen ?

Se også:

https://www.nyteknik.se/fordon/tesla-varnar-for-en-brist-pa-de-viktiga-metallerna-6957665

Ian

Dagens vits

- Ole, kan du nævne tre store pattedyr, der lever i Afrika? - En elefant og to giraffer...
Nive info
Gå til toppen