Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

I Danmark brænder vi fortsat alt brændbart og sender det genanvendelige til udlandet.

 

Når et skib udfases og ikke længere får forlænget livet , så ender det ikke i Europa man trækkes op på strande af barfodede pakistanere øst for Suez. Der skilles det ad i kobber, messing,støbejern , stål og alskens plaststoffer på lavvandede strande. De billeder har vi set.

Hvad mange ikke ved, så sker det på tilsvarende måder i andre fattige asiatiske regioner.

Men det kunne være sket her.

Genanvendelse er ikke det samme som knusning og smeltning, som sker med næsten alle biler. For bagefter får vi stålplader fyldt med pletter af andre metaller . Og så ruster selv nye dyre biler , der bygges af genbrugsstål på de mest underlige steder.

Hvis skrotningen var sat i system , så kunne man rense alle bilvrag og separere kobber, messing,stål og aluminium.

Vi har set det med genbrug af bildæk , der desværre altid løber ind i konkurser og økonomisk svindel. Så noget tyder på at genanvendelse er en samfundsopgave styret af staten.

Affaldstræ kan omdannes til træflis eller alternativt til spånplader. Vi skal hele tiden tilsyneladende vælge mellem pyromanens løsning og genbrug.

Og det er ikke fordi det er umuligt. For kildesortering og store separationsanlæg som i Skive og Maabjerg har vist vejen for længst. Vi mangler bare det sidste , der også tager hånd om anvendelsen af de nye rene råvarer.

Ikke som i Sovjetunionen, hvor enorme dynger af sjældne metaller og grundstoffer blev lagt på lager til eftertiden , men som vi selv synes er en mulighed.

Og her er industrien tilsyneladende ikke med.

Næste gang du køber en skydeventil eller en union af messing , så kommer den fra Kina , hvor gamle skrueblade fra dampskibe har fundet vej ind i VVS branchen.

Den gamle vittighed med "Hvad finder man når man skraber i lakken på en Skoda ?"

Der står Hansa Pils ! (fordi den var lavet af øldåser). Er måske tættere på end nogensinde. Efterhånden som råstofferne slipper op og forurenes af tankeløs recirkulering.

Så de nye initiativer med genbrug af plast er fin. Der er bare lang vej igen til en bæredygtig fremtid.

Ian

Dagens vits

Hvorfor snorker mænd, når de ligger på ryggen? svar: Fordi deres kugler falder ned over deres røvhul, og lukker for ventilationen!....
Nive info
Gå til toppen