Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Varme oliefyrsfyrede radiatorer, elektriske radiatorer ,varmeblæsere og strålevarme.

 

Vi kender dem lidt fra 2 meter høje paddehatte på sommer restauranternes terrasser , hvor de kaster varme rundt mellem bordene. Eller fra en meter vandretliggende lysstofrørslignende strålevarmekilde placeret over døre i sommerhuse.

En en centimeter tyk en meter lang sort stang , der efter nogen tid bliver "rødglødende". Og sender varme ud i lokalet. Strålevarmen får luftens partikler i bevægelse.

Infra rødt lys eller varmestråler kan når der er energi nok fint opvarme omgivelserne, men det er ikke verdens billigste energiform. For der skal en del ampere til for at varme de sorte varmelegemer højt nok op. (Og så er der brandfaren).

En rusten kakkelovn opvarmer rummet dårligere end en sort ovnsværtet kakkelovn. For den sorte overflade genererer mere strålevarme end andre overflader. Så det var god latin i de kulfyrede dage i 1930erne at sværte sin kakkelovn eller komfur regelmæssigt.

På samme måde bliver en vandbåren solfanger mere effektiv hvis man har sorte sunstrips. De bliver nemlig varmere i solen end alle andre farver. Så sort "tiltrækker" infra røde freqvenser. Og er fladerne sorte og varme så afgiver de infrarøde freqvenser. Infra rød kan ikke sees med det blotte øje , kun anes hvis kilden er meget varm.

I den anden ende af lysskalaen har vi ultra violet , der heller ikke kan sees. Men ultra violette stråler er til gengæld farlige for øjet. Og indeholder 80 procent af solens energi.

Når ultraviolet rammer en helt sort flade omdannes bølgelængden til infra rød og solfangervandet bliver varmt. Man flytter energien fra ultraviolet til infra rød.

Varme stråler fra brændeovne, glødetråde og strålevarme radiatorer kan mærkes med hænderne men ikke sees. Ligesom man kan mærke varmen under bunden på et strygejern eller henover en brødrister.

Slukker man for glødetråden, så forsvinder varmen hurtigt. Imod brændeovnen hvor processen forløber over længere tid.

Så strålevarme radiatorer og varmeblæsere virker kun sålænge der tilføres elektricitet.

Ian

Dagens vits

En mand opsøgte en spåkone og satte sig ned foran krystalkuglen. - "Jeg kan se, at du er far til to børn", sagde spåkonen. "Det er noget, du tror", svarede manden. "Jeg er far til tre børn." Spåkonen smilede og sagde: - "Nej, det er noget, DU tror."
Nive info
Gå til toppen