Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

I 1975 blev alle møller bygget i watt størrelse. Og mange lande havde ingen.

 

I 1985 sejrede 55 kW vindmøllerne på markedet og man talte om et gennembrud. Hvor Danmark snart havde over 1000 kW installeret effekt. De tider er ovre, nu har mange lande flere MegaWatt. Og flere lande er oppe i Gigawatt størrelsen.

Enkeltmøller blev til møllegrupper og møllegrupper blev til mølleparker. Jo flere møller man kunne købe samtidig des billigere blev den enkelte mølle. Og dermed rentabiliteten i regnestykket.

Og hvert år var der udtalelser, der sagde, at nu kunne det ikke blive større.

Fra at være en lille nation i Europa blev vi førende indenfor vindkraft. Og danske normer og konstruktioner blev kopieret i vore nabolande. Hvilket har gjort handel på tværs af grænserne med komponenter som gear , generatorer og vinger problemløst.

Men "førertrøjen" i udviklingen, den satte politikerne overstyr, uforståeligt hvorfor.

Så nu er det ikke mere her det "sner".

Og det selvom vindkraften blev jernindustriens redning efter skibsværfternes kollaps.

Markedet på land blev ødelagt af nyopfundne regler og miljøideer. Og de hurtigt ekspanderende møllelaugs økonomier blev stoppet. Nu kunne enkeltstående private ikke mere få ret mange muligheder. Idet man indførte ansøgninger ,kvoter og "tilladelser".

Snart var det kun de store aktører tilbage. Og de søgte nu til havs, hvor bureaukratiet endnu ikke havde opdelt alle kvadratmeterne i ressourcekvadratmeter.

Elværkerne overtog rollen som de store aktører. Dog ikke i fler nabolande ,hvor møllelaug fortsat havde muligheder. Så danske penge søgte bl.a. til Tyskland.

Sidenhen er møllerne blevet så store , at alene kapital behovet for enkeltprojekter overstiger selv møllelaugs muligheder. Og nu er det kun de helt store der operere på markedet.

Til gengæld har prisen per produceret kWh nået så langt ned , at atomkraft og kulkraft er blevet urentable leverandører i store dele af døgnet.

Og i udlandet rejser man nu mølleparker i MegaWatt størrelsen og snart i GigaWatt.

Ian

Dagens vits

Lærerinden søgte i alle kroge og under borde og stole, men kunne ikke finde nogen gummistøvler. Tilsidst sage hun: Er du sikker på, at dette her ikke er dine gummistøvler? Ja der var sne på mine.
Nive info
Gå til toppen