Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

På Risø har man nyudviklet et stenlager , der skal kunne gemme VE fra vindmøller

 

At gemme elektricitet har hidtil ikke været det letteste i verden. Vi kender akkumulatoren i en bil , der gemmer kraft nok til startstrøm. Og vi kender mindre batteribanker i forbindelse med solceller.

Større øsamfund har batteribanker , der kan gemme elektricitet over flere dage. I Danmark har vi kun mindre anlæg i forbindelse med telefoncentraler og hospitaler.

I Tyskland satser man på pumpekraftværker, der til små penge kan opsamle vand fra døgn til døgn med en rimelig faldhøjde. Hvor de så fungerer som vandkraftværker.

I Danmark har der de senere år været lavet forsøg i København med batterier. Men alle løsninger har været dyre. Nu kommer så forslag om stenlager som "batteri". Hvor man med varmeblæsere opvarmer sten i en isoleret beholder til omkring 600 grader celsius.

Når man skal bruge energien blæses vand ind i reaktoren hvorfra damp vil kunne trække en dampturbine med generator.

Metoden er beregnet til at kunne gemme og omdanne varmen til 40 procent elektricitet og resten til fjernvarme. Nu får vi se hvordan testresultaterne bliver.

Der er også lignende forslag med vulkansk basalt og lagdelte jernplader, men de er endnu på udviklingsstadiet.

Det eneste problem er hvordan man overhovedet kan isolere tanken med småsten godt nok til omgivelserne. Vi ved hvor svært det er når solfangeranlæg kommer op på over 80 grader. Og her er det 600 grader varmt.

Ved solfangeranlæg er der selv med den bedste rockwool et voldsomt varmetab..

Nu betyder størrelsen også noget. Så hvis man bygger meget stort, så vil varmetabet kunne udnyttes lokalt , hvis ikke der er for meget ventetid mellem opladning og afladning af energi.

Se også

https://www.energy-supply.dk/article/view/652043/endelig_ser_stenlageret_dagens_lys?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

https://www.seas-nve.dk/koncernen/projekter/energilager

https://ing.dk/artikel/nyt-energilager-skal-opsamle-groen-energi-varme-sten-189135

Ian

Dagens vits

Lærerinden søgte i alle kroge og under borde og stole, men kunne ikke finde nogen gummistøvler. Tilsidst sage hun: Er du sikker på, at dette her ikke er dine gummistøvler? Ja der var sne på mine.
Nive info
Gå til toppen