Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Danmarks Radio online tegner et nyt lyserødt billede af atomkraft og elproduktion.

 

Behovet for elektricitet blev i 1960erne af stormagterne kombineret med efterspøtgslen på beriget uran til atomvåben. Og snart byggede en række store lande atomkraftværker.

Disse værker blev færdige henover 1970erne og 1980erne. Og nu er de blevet så gamle, at den radioaktive nedslidning (det indre smuldrer) fordrer, at anlæggene skrottes.

Men efterspørgslen efter beriget uran og plutonium fra reaktorerne til våbenbrug er samtidig mindseket væsentligt. Lige bortset fra en række "slyngelstater".

Så en økonomisk lukrativ sidegevinst til elproduktion er tilsyneladende løbet ud i sandet.

A-kraftværker skal fremover finansieres udelukkende på elektricitets salg.

Nogle lande har allerede store procentdele af elproduktionen baseret på atomkraft. F.eks. Frankrig, Japan ,Rusland og Kina. Mens andre synes at drømme om det .F.es. Iran.

Så atomkraft er et væsen med mange hoveder.

I øjeblikket sker der stor udvikling i Kina og Rusland, men flere er også på vej F.eks. Brazilien.

Problemet er nu at skaffe uran nok . Et metal der ikke er for meget af.

Ja, men vi har da uran i Kvanefjeldet i Narssaq !

Der findes uran i Kvanefjeldet med en lødighed omkring 2½ procent . Det vil sige at , at næsten al granitten skal knuses til sand for at få nogle gram uran ud af hver ton sten. Sandet , hvis det ikke kan bruges til noget vil så blive dumpet i naturen omkring Eriks Fjord og Brede Fjord.

Eller bare blæse rundt fra store bunker i området.

Det betyder slut med planteavl ,dyrehold, turisme og fiskeri i hele Julianehåbsbugten. Og det for meget lidt uran, der findes i grundfjeldet sammen med andre radioaktive isotoper.

Så kan danmark få uran til et atomkraftværk.

Ellers skal det købes i Australien eller Øvre Volta i Afrika , hvor lødigheden er anderledes høj. Ligesom forureningen er ekstrem i mineområderne.

Så mulighederne for atomkraft igen er der naturligvis. Hvis man har penge nok.

Skal der være en fremtid , så er geothermisk baseret elproduktion langt mere en mulighed.

Atomkraft har længe været en økonomisk meget dyr løsning. Spørg bare i Finland hvor Olkiloutu III på 20ende år er under bygning.

Se også:

https://www.dr.dk/viden/webfeature/atomkraft-ja-nej

Ian

Dagens vits

Vinder du noget, når du spiller på kasino? Åh, du ved man vinder den ene dag og taber den næste. Hvorfor nøjes du så ikke med at spille hver anden dag?
Nive info
Gå til toppen