Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Stokerfyr og fjernvarmeværker bruger i stigende grad brøndsel af affaldstræ. Dertil kommer en række elværker og affaldsforbrændings-elværker.

 

Jo flere der efterspørger et produkt des højere bliver priserne. Så det er ikke altid fordelagtigt for de små forbrugere , at store aktører kommer på banen. Men så længe der er nok af basismateriale sker der nok ingenting , men en dag løber man ind i smalhans.

Vi kender det fra prisen på fyringsolie , der år efter stiger og falder med udbud og efterspørgsel.Træpiller er et naturprodukt der produceres af rester efter møbelproduktion og savværker. Et produkt der var meget af i Danmark engang, men så uddøde møbelindustrien.

I dag får vi i stor stil træpillerne fra udlandet.

Men en træpille er ikke altid det vi tror den er . Nemlig rent træ med god brændværdi. For ligesom foderpiller til dyrehold, så ved vi ikke altid hvad der kan være blandet i.

Og enkelte typer, der er lavet af træ fra træstudse , indeholder både sand og jord. Noget der øger askemængden men hæmmer brændværdien.

Ved almindelig brug af træpiller kan man købe produktet i 6 eller 8 millimeter .6 mm bruges primært i små anlæg, mens 8 mm bruges i almindelige stokerfyr.

Fjernvarmeværker opvarmer anlægget med træpiller og fyrer sidenhen med flis. De tørre træpiller giver en tilpas høj temperatur som udgangspunkt.

Private kan også fyre med det billigere flis, men det kræver et anlæg med en ordentlig snegl. Snegle på 10 centimeter i diameter har svært ved flis.

Ligesom andre brændsler er pellets kvalitets-mærket.

Som svenske træpiller af fyr og gran:

Der sælges i sække af 16 kilo.

Energiindhold 4,8 kWh/kg.

Vægt i forhold til runfang: 650 til 680 kg/m3

Aske mindre end 0,5 procent.

Vandindhold 7 til 8 ptocent

Andre mærker sælges i sække på 16 til 18 til 25 kg

Energiindhold op til 5,3 procent

Aske nær det samme.

Og vandindhold ned til 5 procent.

Men har pallen stået ude kan der nemt være mere..

Fjernvarme og elværker køber ikke træpiller i sække men i vognladninger.

Pillerne kan også være blevet forbedret med spildolie og anden kemi.

Ligesom der kommer en del træ fra nedlagte plantager i troperne.

Ian

Dagens vits

Lille Per til sin storesøster... - Snøft snøft, jeg kom til at tabe min sparegris og nu er den gået i stykker. - Så, så...du må da godt putte pengene i min i stedet.
Nive info
Gå til toppen