Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Klimaet kan relativt enkelt ændres lokalt med vindmølleparker. Et plus om sommeren.

 

Da Klosterhede Plantage groede op steg temperaturen i Struers haver. Og snart kunne man plante frugttræer med fordel. Siger lokale fra 1920erne.

Og rigtigt er det ,at mere læ kan give sydlige sorter bedre muligheder.

Bedst kendt er morbærtræet , der tidligere kun findes på Bornholm og i lukkede haver i Sønderjylland. I dag giver drivhusene ligesågode muligheder.

Morbær ligner hindbær men smager bedre som grød.

Kystnære vindmøller må på samme måde nedsætte vindhastigheden og ligesom flytte kysterne varmemæssigt længere mod syd . Så 2 grader op og ned er ikke ligemeget.

Vi vælger ellers at placere vindmøllerne udenfor byerne på store markarealer og enge. Men det var måske bedre at placere dem tæt op mod og vest for byerne.

Varmetab fra husene ændres jo også når vindhastigheden går ned. For vi ved jo alle, at der er mere læ bag en mølle. En lævirkning der let strækker sig flere hundrede meter. Hvorfor det heller ikke er ligemeget efter hvilket mynster man opstiller vindmølleparker. For møller kan jo også læ for hinanden.

Vi er heldige at have ret gode tal for de fremherskende vindretninger. Både over land og lokalt. Så det kræver ingen videnskab mere , at opstille anlæg optimalt.

Lævirkningen observerede vi allerede i 1980erne , da Karby Vindmølle Park udsendte målinger minut for minut. De møller der stod bag de andre ydede flere procent dårligere. Indtil vinden drejede igen. For så blev de andre der gik ned i produktions tal.

Den positive indflydelse på det lokale klima burde udnyttes i Vestjylland.

Ian

Dagens vits

En mand opsøgte en spåkone og satte sig ned foran krystalkuglen. - "Jeg kan se, at du er far til to børn", sagde spåkonen. "Det er noget, du tror", svarede manden. "Jeg er far til tre børn." Spåkonen smilede og sagde: - "Nej, det er noget, DU tror."
Nive info
Gå til toppen