Med omlægning fra kul, olie og naturgas til sol, vind og elektricitet vælter problemerne ind.

Energi kommer ikke af sig selv, men skal genereres og fremsendes gennem el-nettet. Så hvis man skal have stabile forsyninger og et stigende forbrug vil det kræve nytænkning og omlægninger.

Store el forbindelser , der kan kanalisere grundlast vil vokse i takt med ekstra HVDC forbindelser fra producent til forbrug. Så vi kommer ikke udenom en stor udbygning af højspændingsnettet.

 

Det betyder flere VE anlæg , energilagre og back-up systemer. Specielt hvis den nuværende grundlast og mellemlast på fossil teknologi udfases.

For godt nok kan vi producere meget VE , men kan vi fordele energien 24 timer og 12 måneder uden strøm udfald og store energitab ?

 

Det vil kræve et anderledes syn på forbrug , forstrækning og effektivisering.

For kan man tillade at en masse energi bliver til varme i højspændingens luftledninger ? At energilagre nærmest ikke findes ? At overskuds el foræres til nabolandene fremfor at opvarme fjernvarmevand lokalt. At rådighed over elektricitet ikke gennemtænkes ?

En masse spørgsmål , som med investeringer ville kunne øge et fornuftigt brug og minimere de mange tab.

 

Vindmøller forbedrede i 1980erne de mange små lokalnet. Det har man glemt. Det kunne de gøre igen. Sol parker styrker elnettet om dagen, men hvad med de mørke timer ?

Udskifter vi bare kul med naturgas er man jo lige vidt. Hvorimod biogas kan levere når e andre VE anlæg er ude. Så valget er ikke bare plus, plus, plus men man må også tage højde for minus, minus og minus.

 

Powe-to-X , biogas, batteribanker, faldkraft værker ,nye kabler til Norge var jo noget.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework