Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Danmark har det mest stabile elnet i Europa siger store EDB firmaer , der nu slår sig ned her.

 

Men i mål kommer der gerne uventede bolde. Så store sårbare datalagre øger samtidig chancen for at andre brækker elnettet ned.

Vi går med andre ord en fremtid i møde med hyppige strømafbrydelser og hackning af alle mulige installationer. Sålænge datasystemerne lænker sig til internettet, så vil hele banen ligge åben.

Og spørgsmålet er så : er vi forberedte på det ?

Nogle sekunders og minutters strømafbrydelse er nok ligegyldigt. Men hvad så med mange dages nedbrud ? Nedbrud der slukker for køleskabet,dybfryseren ,lysreguleringen ,kogepladerne for ikke at tænke på livsvigtige apparater.

Når det sker så er det nok for sent.

Moderne krig og chikane vil inkludere totale nedbrud af elnettet.

Så tanken om netuafhængige stand alone systemer kan blive mere aktuel.

Og vi bør opbygge vores VE anlæg ,så de kan køre alene uden afhængighed af netfreqvensen på 50 Hertz. Noget flere solcelleanlæg allerede kan i udlandet , hvor også batteri back-up stormer frem.

Så der er andre der ser med bekymring på elektricitets afhængighed.

Husstandsmøller kan fint køre med kondensatorstyring, men de allerfleste de kører på støtte fra lysnettet. Og alle større møller kan slet ikke køre metuafhængigt.

Kun minikraftvarmeanlæg , enkelte biogasmotorer og solceller kan i dag køre alene.

Det burde være forsyningsselskabernes rolle, at opbygge knudepunkter, der kunne tage over når hele landets elforsyning bryder ned. Det var først da Tyskland blev bombet under II Verdenskrig, at man decentraliserede lysnettet. Den situation kan vi selv stå i før vi ved det. Så afhængige er vi nu at det EDB styrede elsystem

Ved at overgå til store elnet har vi gjort os sårbare. Den udvikling bør vende.

Så næste gang du skal have en ny inverter til solcellerne , så find en der kan køre ø-drift.

Ian

Dagens vits

En mand kommer ind til bageren, og siger at han skal have en pose vaniliekranse. Bageren giver ham posen, hvorefter manden spørger, hvordan de laver hullerne i vaniljekransene. Bageren tager manden med ud bagved, hvor der sidder en elefant og stikker pikken igennem vaniljekransene. "Nej, det er fandme for ulækkert siger manden". "Nå, det er ingenting", siger bageren, "så skal du se når den fylder flødeskumskagerne?"
Nive info
Gå til toppen