Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Smeltevarme kontra krystalisering har i mange år fasineret,men der er problemer.

 

Fixersalt , der anvendes til fremkaldning af sort-hvid billeder har en mindre kendt egenskab, hvor saltet afgiver varme når det størkner.

Samme egenskab har glaubersalt og en række andre salte.

Problemet med glaubersalt og fixersalt er den nære familie med svovlsyre , hvorfor man kun kan bruge syrefaste materialer i konstruktionen.

Når man varmer fixersalt op over 25 grader , så smelter det og væsken der kommer ud af processen er klar og ligeså flydende som vand.

Når man så afkøler væsken igen, så stivner den pludselig uforudsigeligt. Samtidig bliver det hele meget varmt. Den egenskab kan bruges til at gemme varme over længere tid. Hvad man jo normalt ikke kan i f.eks. vand. (lagertanke til solfangere : få dage)

For at salt skal krystalisere skal der være kondensationskerner til stede. Altså noget som saltet kan krystalisere sig ud fra. I forsøg så virker glas fra en knust glas bilrude fint.

Varmen kan så afsættes på kølerør i "væsken".Men nu sætter de nye krystaller sig på kølerørene. Og isolerer for transport af varme.

I forsøg har man valset kølerørerne (der skulle hente varmen som en varmeveksler) flade. Og sidenhen vendt varmen engang imellem, så krystallerne opløses og falder ned i bunden af beholderen.

På den måde kan man tappe mere varme ud af den stivnende krystalmasse.

Problemet derefter er at den krystallisation sker pludseligt og helt . Så man skal kunne forsinke selve krystallisationen. Det skulle kunne gøres med at iblande spor af andre krystaller.

Sidst så er glaubersalt og fixersalt i store mængder (natriumthiosulfat) ret bekosteligt.

Så en lagerbeholder på 1000 liter koster altså meget. Og væsken kan altså ætse alle husets radiatorer op , hvis det slipper ud.

Men ellers er varmelagring med salt en ny interessant vej.

Et saltlager kan gemme den dobbelte mængde af vand, der er det nestbedste lagermedium.

Ian

Dagens vits

- Tjener der er en flue i min suppe - Ja vi havde ikke redningsveste til dem alle samme.
Nive info
Gå til toppen