Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Udviklingen af stadigt større vindmøller nødvendiggør afprøvning af delkomponenter såvel som hele vindmølller. Plads på testcentrene i Hovsøre og Østerild har tilsyneladende været for lidt.

 

Konkurrencen på stadigt større anlæg presser bæreevnen i materialerne og styrken i konstruktionen.

Det er med udgangspunkt i flyindustrien , normalt at man undervejs i en udvikling piller vægt af maskinerne, så de sidst nye konstruktioner står større og lettere tilbage.

På samme måde har man udviklet tårne og vinger i længder og højder, som man for få år siden ville have forsværget. For det er ikke længere bare et selvbærende tårn , men et meget højt tårn hvorpå der er en dødvægt , som kun kan reducere levetiden.

Men de nye tiltag holder efter hvad vi kan se , ligesågodt som tilsvarende mindre møller. Og det er efter af op mod 20 procent vægt er barberet væk.

Samtidig er man gået over til nye og stærkere byggesten , som epoxy og kulfiber.

Vingerne er vokset i længde fra absoludt max i 2005 på 63.5 meter hvor de lå fast i næsten 10 år til nær 90 meter i dag.

Og tårnene fra 12 meter i 1975 til 140 meter i 2018. Uden at det ydre har ændret sig tilsvarende.

Med nye vinger på 107 meter vil tingene igen kunne rykke sig.

Det er Siemens-Gamesa Renewables Energy og kinesiske Envision Energy der har vundet licitationen om de 2 nye pladser , der tillader møllehøjder på 330 meter.

Så, hvis ikke andre lande udbygger deres testfaciliteter af store møller , så er det tilsyneladende i Danmark udviklingen sker og afprøves.

Og det selvom vi har været utroligt langsommelige , sammenlignet med andre .

Det er DTU der står for det praktiske på testcentrene.

Se også:

https://nordjyske.dk/nyheder/to-nye-testpladser-i-oesterild-er-besat/2b8d4fe9-92cc-4208-ad81-8fa0b610c6aa

Ian

Dagens vits

Hvorfor tager Århusianere altid deres dør af når de skal på toiletet? Så er der ikke er nogen der kikker ind gennem nøglehullet.
Nive info
Gå til toppen