Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

MHI Vestas indtroducerer nu en 10 MW vindmølle. Skriver EnergySupply online.

 

Efterspørgslen efter 10 MW generationen er nu på vej. Idet flere af de førende producenter har meddelt pressen om nyudviklinger. Her på det sidste har Vestas en opgraderet V164 på bedding.

Men hvad er en 10 MW mølle ? Udover at den er større end de andre.

V164 er ikke større end de andre. Den begyndte bare som V164-8MW med gear og mangepolet generator. Generatoren kunne med andre ord i fuld drift yde 8 MW.

De 164 henviser til diameteren på det bestrøgne areal, hvor vinge plus vinge plus vingenav møler 164 meter henover cirklen. Den anvendte vinge er vestases 79½ meter vinge. Så navet må være 5 meter bredt.

Alt efter vindhastigheden kan man presse energien ud af generatoren. Og kan vindingerne bære , så har man en maksimum ydelse. det er altså generatoren , der bestemmer hvormange megawatt.

Ved at øge tykkelsen på vindingerne kan man øge generatorstørrelsen og dermed produktionsresultatet. Ikke bare kortvarig men permanent.

Så en generator fra de første V164-8MW yder derfor ikke så meget som de sidste møller V164-10MW. Der er udviklet sammen med Mitsubishi Heavy Industries i Japan.

De store megawattmøller har ikke en asynkronmotor som generator men en mangepolet specialbygget generator med permanente magneter. Det betyder at man kan spare et gear. Og dermed vægten af et stort gear i toppen. Det gælder for alle andre vindmølleproducenter end Vestas , der bruger et mindre gear foran den permanente generator.

Det drejer sig om at få en tilpas stor induktion mellem magneter og spoler. Så når hastigheden øges vil induktionen forstærkes. Det helt store møller kører kun 6 omdrejninger i minuttet. Og så kommer strømmens sinuskurve mere til at ligne pulserende jævnstrøm end vekselstrøm.

Det hele ensrettes og hakkes elektronisk op til en 50 Hertz sinus. Hvorefter det kan transformeres op og sælges ud på nettet.

Jo tungere mølletop des sværere er det at bygge de store møller. Der nu er så tunge, at man på udstillinger oftere viser "dummies" eller nøjes med plakater og computerbilleder.

Så man kommer ikke længer så tæt på som tidligere.

Når firmaerne påstår at stå med 10 MW eller 12 MW bliver det mere til troende end man kan kontrollere. Og hvornår yder de max ? Er det ved 10 meter per sekund eller ved 18 meter per sekund ! De samme vinger kan kun nå en max grænse.

Så vi ser nok snart MW møller med LMs 105 meter vinge. Imod de brugte på nær 90 meter.

Se også:

https://www.energy-supply.dk/article/view/622804/vestaschef_jubler_over_ny_vindmolle

Ian

https://www.energy-supply.dk/article/view/622664/mhi_vestas_bryder_10_mwgraensen?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Dagens vits

- Tjener der er en flue i min suppe - Ja vi havde ikke redningsveste til dem alle samme.
Nive info
Gå til toppen