Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Lande med bjerge og masser af vand har haft vandkraftværker i over 100 år. Mulighederne er efterhånden mere begrænsede.

 

Det kræver vand , masser af vand for at drive et vandkraftværk. Idet en faldhøjde på 100 meter kræver 32 kubikmeter vand for at kunne udvikle en kWh.

Så falder vanden ned gennem 500 meter rør, så er der kun hentet 5 kWh.

Vandkraft kræver derfor rigeligt med vand og helst god faldhøjde.

I Danmark har vi haft flere små vandkraftværker. Det største Gudenåcentralen ved Tange Sø var engang stort, idag er det meget lille. Set som elværk.

Kun på Grønland har man haft held med store vandkraftværker, hvoraf Buksefjorden ved Nuuk (Godthåb) er det største. Så 70 procent af elektriciteten kommer nu samlet fra flere grønlandske vandkraftværker.

Alle steder med stor faldhøjde (bjerge) og masser af vand egner sig til vandkraft. Uheldigvis ligger flere vandkraftværker langt fra byer og industrier.

Nogle lande med høje bjerge som Norge og Schweitz har det meste af tiden 100 procent elektricitet fra vandkraftværker. Men de fleste lande har mindre end 10 procent elektricitet fra vandkraft.

Danmark er ingen undtagelse.

I vore omgivelser er Skotland, Norge og Sverige godt dækket ind med vandkraft. Ligesom Island og Grønland nu er godt med. Så det kræver fjelde og rigelig faldhøjde , at producere elektricitet via vandkraft.

Mange af de gode steder i verden er allerede blevet tæmmet med store dæmninger, hvor vandet enten bruges til elproduktion eller overrisling af landbrugsarealer.

Så der er ikke ret mange lokaliteter tilbage , som er så egnede til vandkraftværker som tidligere.

I Danmark har vi efterhånden ikke så mange vandkraftværker (vandmøller) tilbage. Det største anlæg er Gudenåcentralen ved Tang Sø , der blev etableret for 100 år siden .

Og kendt er anlæggene langs Mølleåen fra Furesøen til Klampenborg. Dertil et par værker langs Gudenåen i Jylland. Alle med mindre faldhøjde.

Dertil en række mindre anlæg langs forskellige åløb.

Kraftværkssøerne brugen nu mest til rekreative formål.

Så for at det skal være godt, så kræver det helst stor faldhøjde og masser af vand.

Ian

Dagens vits

– “Naturligvis er der ulemper ved demokratiet… vælgerne eksempelvis!!”
Nive info
Gå til toppen