Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Konflikter skaber højere priser, fred giver tilsyneladende overproduktion.

 

Romerne førte en politik efter "del og hersk" princippet.. Det gør vi åbenbart også i dag , dog udfra andre motiver . Hvor kontrol , forsyningssikkerhed, billige priser er nogle af dem.

Da Libyen faldt ud af oliemarkedet efter oberst Kadaffis fald , steg priserne. Men andre olieproducenter var hurtige til at fylde hullerne ud. Og så faldt priserne igen.

Da Bush administrationen satte tusindvis af doller ind på at producere sprit udaf majs, hvede, soya og sukkerrør , da faldt efterspørgslen efter olie og verdensmarkdet ændrede sig.

Ligeledes da man påbegyndte produktion af skiffergas udfra præiernes undergrund.

Nu har priserne været stabiliserede en tid . Brændstof kommer fra flere og flere forsekllige lande. Og nye typer iblandes de sorte dråber. F.eks. olie fra canadisk tjæresand, sprit fra Brasiliens sukkerrør, træsprit fra svenske skove og planteolie fra alskens forskellige planter.

Dertil en masse olie fra den Persiske Bugt , Saudi Arabien og Oman.

Alverdens supertankere drejer hver dag i Hormuz Strædet og forsyner Europa og Asien .

Mange lande har fundet olie , men samtidig er efterspørgslen stedet og steget.

Oliepenge giver magt til alverdens nøglepersoner og der sker stor udvikling der hvor oliepengene giver et overskud. Penge som stormagter , store firmaer og kapitalverdenen gerne vil have fingre i.

Så når der pludselig kommer konflikter, så er der store interesser involveret.

I øjeblikket er det USA og Iran der er i konflikt. Idet man mistænker Iran alle mulige påskud til at eskalere et atomprogram. Det får af sikkerhedsgrunde golfstaterne til at købe militært isenkram, som primært kommer fra USA. Så det øger beskæftigelsen og hæver råolieprisen.

Hver konflik er altså til økonmoisk fordel for leverandører og øger den internationale handel.

Saudi Arabien tilbyder nu at øge olieproduktionen , hvis Iran falder ud af markedet.

Alle andre lande skal så bare betale en højere merpris. Og det er man ikke så begejstrede for.

Energi og brændstof blever derfor mere og mere politisk.

Og da Golfens stater kun kan sælge via Hormuz Strædet , så vil en større konflikt der give store problemer verden over. Kun de der kan pumpe olie udenom via rørledninger har en fordel.

Våben , råolie, international valuta og stratetiske muligheder er tilsyneladende inde i en fortsat eskalerende spiral. Samtidig tørrer mange gamle oliekilder ud .

Så fremtiden synes ikke ligefrem imødekommende.

Se også:

https://borsen.dk/nyheder/generelt/artikel/1/367493/iran_intet_opec-medlem_boer_faa_lov_til_at_overtage_vores_olieeksport.html?utm_source=all_rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_feed

Ian

Dagens vits

Læreren: - Erling, hvis et hus har seks etager, og hver etage har tyve trappetrin, hvor mange trin er du så nødt til at gå op ad for at komme helt op?Erling: - Dem alle sammen?
Nive info
Gå til toppen