Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

High Voltasge Direct Current eller højspændt jævnstrøm er fremtidens linieføringer.

 

I Tyskland er 3 uafhængige HVDC kabler fra nord mod syd gennem landet under bygning. Hvor man vil opsamle grøn energi fra store solpanel anlæg og de mange vindmøller i nord til det energiforbrugende Syd og Mellemtyskland.

Et normalt kabel bærer 3 faser og en jord leder. Et HVDC kabel består af en plus og en minusleder, ligesom plus og minus på et batteri. Plus sendes igennem et kabel og minus udenom via vandet i havet eller en flod. Så man bruger meget mindre metal til HVDC teknikken.

Det hele går ud på at man optransformerer vekselstrømmen til f.eks. 400.000 volt på hver fase.

Derefter ensretter man vekselstrømmen til jævnstrøm. Og har nu jævnstrøm på 400.000 volt.

Kablet overfører derefter energien frem til forbrugsstedet eller forbrugsstederne. Hvor en vekselretter elektronisk hakker jævnstræmmen op i 3 faser vekselstrøm.

Og man kan nu via en transformator sænke spændingen til almindelige 230 volt eller 400 volt.

Teknikken bruges allerede i kablerne over Skagerak, hvor man med meget lille tab kan overføre store mængder energi. Kører du via Løgstør , så er højspændingslinien over Aggersund en HVDC forbindelse fra Norge og helt ned til Tjele ved Viborg.

Normalt støjer højspænding lidt med 50 Hertz . Ved Aggersund er linien helt stille.

Det er kun plusforbindelsen der hænger på højspændingsmasterne her. Minus sendes via havet helt ned til Hjarbæk Fjord, hvor der er nedgravet store metalplader i vandkanten. Herfra hentes minus til Tjele anlægget.

Ønsker man en støjfri forbindelse , så er HVDC vejen. Og den kan relativt let graves ned. I modsætning til 3 fasede højspændings linier. Der teknisk kan være både dyre og vanskelige.

HVDC er u7dviklet i Danmark , men det ved de åbenbart ikke i Energiministeriet.

Så al balladen om nye højspændingslinier gennem Jylland kan umiddelbart let løses.

Og så er det almen viden i kraftværkskredse.

Se også

https://da.wikipedia.org/wiki/HVDC

Ian

Dagens vits

Hvorfor findes der kun snemænd - og ikke snekvinder???? Fordi det kun er mænd der er så dumme, at de vil stå ude i frost og kulde en hel lang vinter!!!
Nive info
Gå til toppen