Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 


Når solen på sin elipseformede kurs glider henover himlen forandres indstrålingsvinklen hele dagen. Det udnytter fastmonterede solfangere ret dårligt.


Har man derimod et anlæg der kan følge vinkelret på solens indstråling lodret og vandret , så vil man kunne udnytte energien dobbelt af traditionelle solfangere eller solceller.
Et sådant anlæg er en heliostat , der som en parabol installation kan følge med. Og det vel at mærke både når der er sol og når det er overskyet.

Under sydligere himmelstrøg, hvor dagen hele året ligger på 12 timer skarpt, er det ikke så svært at bygge elektronik , men på vore himmelstrøg hvor dagen skifter mellem 6 og 18 timer oveni forskellig solhøjde på årstiden , der kræver det noget mere.

En heliostat består af et solidt fundament , et ca. 3 meter højt grundtårn, en gearmotor , der styrer vandret og en anden gearmotor , der strer lodret. Dertil en ramme hvor kollektorerne sidder.
En heliostat kan bruges til solfangere, solceller, spejle , paraboler og antenner.
Anlæg på fra 9 til 16 kvadratmeter solpaneler eller solceller er bygget flere steder. Og kan i udlandet købes færdige. I Danmark har vi ikke endnu nogen produktion af heliostater.

I Arizona ( USA) findes hele parker med heliostater, der producerer elektricitet.
Og der er flere der producerer damp , som trækker en elproduktion.

Anlæg med spejle findes flere steder. Hvor lyset kastes op mod et centraltårn. Hvori der opvarmes en væske ( olie, flydende natrium eller vand). Der så overgår til damp .
Dampen trækker en dampturbine.

Der findes også vandrette heliostater (trug). De vipper kun i en retning.
Findes i ved Thisted varmeværk nu gennem flere år. (Aalborg Boilers).

Så solceller,solfangere,spejle m.v. er på vej ind i solenergi markedet.

 

Se også:
https://nive2.dk/index.php/aktuelle-artikler/93-sol-nyt/140-heliostater-der-dobler-udbyttet

Ian

Dagens vits

Hvad hedder højhus på Århusiansk? Svar: Hytte, på hytte ,på hytte, på hytte, på hytte...
Nive info
Gå til toppen