Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

A.P.Møller Holding tilbyder nu en utaditionel varmekilde til fjernvarmeværkerne.

 

Geothermi er nok den mest oplagte opvarmningsmulighed, hvis man har grejet til det. Problemet er bare , at boringer er så ufatteligt dyre og besværlige. Derfor er det en fantastisk nyhed, at pengestærke folk i A.P.Møller Holding nu tager udfordringen op.

Der er ingen tvivl om, at griber man det rigtigt an , så må der være rigtigt mange penge i at udvikle varme til fjernvarme fra undrergrundens enorme ressourcer.

For hver 40 meter nedad stiger temperaturen en grad. Så 400 meter nede er temperaturen steget 10 grader. Og 4000 meter nede er temperaturen steget 100 grader. Jo dybere des varmere.

Kan man finde områder med varmt vand i dybden er det naturligvis lettest. Så er det bare at pumpe op gennem en varmeveksler. For vandet skal helst ned igen eftersom det indeholder alle mulige salte og stoffer man ikke sågerne vil forurene omgivelserne med. Med mindre der kan ske en reel minedrift.

Er der ingen vand, så kan man med dybe sprænglinger revne undergrunden og pumpe vand ned gennem den varme klippe. Og på den måde via 2 forskellige rør trække energien ud og op.

I områder , hvor der er vulkanisme er der kun få meter ned til varm klippe (som på Island). Her kam varmen udnyttes til fjernvarme og elproduktion.

Under Danmark er der områder der er mele eller mindre varme. Så nogen steder går der 70 meter per grad og andre 40 meter per grad.

Da man borede efter olie fandt man 72 grader varmt vand ved Oddesund i 2000 meters dybde.Så omkring salthorste er der gode muligheder.

Ved Kvols borede Viborg Fjernvarme efter varmt vand, men tabte borehovedet dybt nede. Staten ønskede dengang ikke at hjælpe med efterforskningen. Og det hele gik i betalingsstandsning.

Så med A.P.Møller Holding behøver man ikke tænke på at pengekassen smækker i, halvvejs.

Til gengæld må der ligge uanede muligheder for ekspansion i fremtidig fjernvarme forsyning.

I Tyskland udnytter man allerede undergrundens varme vand flere steder. Så hvorfor ikke i Danmark ? Vi har trods alt den samme undergrundsstruktur flere steder.

Se også:

https://nordjyske.dk/nyheder/a-p-moeller-vil-bore-efter-varme-i-aalborg/7e959fad-e671-4974-8a61-14cc3f86f744

https://ing.dk/artikel/ap-moeller-vil-bore-efter-groen-fjernvarme-212949

Ian

Dagens vits

Læreren: - Erling, hvis et hus har seks etager, og hver etage har tyve trappetrin, hvor mange trin er du så nødt til at gå op ad for at komme helt op?Erling: - Dem alle sammen?
Nive info
Gå til toppen