Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 


Planteolie er olie der oftest hentes fra plantefrø.Olien kan udtrækkes med foskellig teknikker.


Når man presser f.eks. rapsfrø mekanisk , så får man ikke al olien ud af frøene. Og ikke altid den kvalitet man gerne ville have.
Jo hårdere man presser , des flere urenheder og stoffer vil der blive frigjort.
Man opdeler derfor ofte olie i første, anden og tredie kvalitet. Hvor første kvalitet er den fineste , der ved raps og oliven bruges som madolie.

Det bedste er koldpresset olie, der ikke indeholder fosfor, men dog stadig glyserin. Idet 10 procent af rapsolien er glycerin. Så koldpresset rapsolie uden fosfor og glycerin er altså første kvalitet.
Idet glycerinen kan fjernes med flere forskellige metoder.

Vil man have mere olie ud af frøene kan man presse under højere temperaturer. Og vil man have det sidste kan man trække resten ud med rensebenzin eller petroliumsæter.
I gamle dage hørtes der på margarinefabrikkerne engang i mellem ekspolsioner. Det var når et kammer med rensebenzin og ny olie eksploderede.
Olie kan udtrækkes af majs, soya, oliven, raps, ryps, og meget andet. Margarinefabrikken i København hed i gamle dage "Soyakage fabrikken". Idet man trak olie ud af importeret soya og derudover solgte presseresten "soya-skrå" som protein til landbruget.
I dag sælger man f.eks. raps-skrå på samme måde.

Bruger man rapsolie til biler, så tåler motorerne ikke fosfor. Så koldpresset olie kan fint anvendes. Hvorimod varmtpresset olie skal kemisk bearbejdes.
Vi sælger masser af raps til Tyskland, der er bearbejdet med rygende svovlsyre. Og derfor skifter navn til RME (raps-methyl-ester). RME er motorbrændstof i Tyskland.

Alle plantefrø kan afgive mere eller mindre olie. Noget bruges i kage og madlavning, andet i industrien. F.eks. kokosolie bruges i stedet for fløde til is. (man har dog fjernet kokossmagen).
Valnøddeolie til kager. Vindruekerneolie til madlavning. Mandelolie til madlavning. o.s.v.

Fritureolie er ofte blandingsolier, der anvendes til madlavning (pommesfrites). Palmeolie (palmin) anvendes til julebag (kleiner).
Fiskeolie , der ikke er planteolie , men i samme boldgade, anvendes til margarine og brændstof.

Så olier deles også op i vegetabilsk olie (planter) og animalsk olie (dyr).

Se også:

https://da.wikipedia.org/wiki/Vegetabilsk_fedtstof_og_olie

https://shop.cosmos-co.eu/da/om-vegetabilske-olier-hvad-er-en-vegetabilsk-olie-a-35

https://da.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A6ndstof

Ian

Dagens vits

En mand opsøgte en spåkone og satte sig ned foran krystalkuglen. - "Jeg kan se, at du er far til to børn", sagde spåkonen. "Det er noget, du tror", svarede manden. "Jeg er far til tre børn." Spåkonen smilede og sagde: - "Nej, det er noget, DU tror."
Nive info
Gå til toppen