Energimål eller sammenligninger af diverse energiformer.

Benzin , sprit, gas , mad, bevægelse, elektricitet og meget andet kan omregnes til kWh. Og derefter kan man finde prisen på hvad der gemmer sig bag begreber og ting.

 

Der er f.eks. omregnet 10 kWh i en liter dieselolie , der så koster omkring 9 kroner per liter. Eller tæt på en krone per kWh.

En solfanger yder op til 500 kWh per kvadratmeter per år. Der så på et anlæg af 9 m2 yder 4500 kWh til det varme vand.

 

Et oliefyr bruger i en husstand mellem 24.000 og 28.000 kWh til opvarmning. Hvoraf de 4.500 så må være brugt på det varme vand. (Hvis man ikke har solfanger).

Det giver en udgift til fyringsolie på 2.800 kroner eller nær 3000 kroner årligt, som naturligvis kan dækkes af andre energikilder, men til hvilken pris ?.

 

Elektricitet koster omkring 2,25 kroner per kWh. Så el-varme i stedet for oliefyr vil koste op mod 28.000 gange 2,25 og det er lig med 63.000 kroner. Som ingen har råd til. Derfor er der forskellige afgifts lettelser på el til el-varme. Men det er stadigvæk dyrt i forhold til kWh fra olie.

 

Så har man el-varme så kræver det et godt isoleret hus med lavt kWh forbrug.

Omstilling til varmepumpe kræver derfor indirekte tilsvarende høj isolering. For forbruget af kWh skal jo tilgodeses på en eller anden måde.

Og varmepumpen bruger elektricitet, meget elektricitet.

 

Et kilo træpiller afgiver 5 kWh. Så der skal til 28.000 kWh bruges 5600 kilo , der så koster omkring 2 kroner per kilo. Hvad der svarer til 11.200 kroner.

Ikke underligt at man ved udfasning af oliefyr vælger trepille stoker fremfor varmepumpe i et gammelt hus.

 

Da prisen i 1980erne på naturgas var lav skiftede mange til små barmarks kraftvarmeværker. Men så eksploderede prisen på naturgas. Og man blev stavnsbundne på adressen.

Mange kom dengang op over 40.000 kroner i årlig varmeudgift.

 

 

Ian