Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Spejle ,der samler solenergien i et brændpunkt ,er en gammel men mindre brugt dansk solfanger teknologi.

 

Årsagen skal sees i vort klima. Specielt i lande med megen skyfri indstråling er princippet effektivt. Men i lande med hyppig overskyet vejr eller kysttåge bliver udbyttet ikke højt nok. Den direkte indstråling i f.eks. Ægypten blev allerede omkring år 1900 brugt til at trække en dampmaskine. Noget der vil være ret umuligt det meste af året på vore breddegrader.

Fokuserende solfangere i form af spejl trug eller paraboler bruges dog til at hæve temperaturen på returvandet i fjernvarmeværker. Ligesom almindelige solfangerparker .

Men her er stadig tale om en sommerhalvårs fortelelse.

Med fokuserende solfangere kan man få flere tusind grader for relativt små penge.

Det kan bruges til foskning. Et sådant anlæb blev i 1950erne bygget i Pyrenærerne.

Andre anlæg står i Sahara og i Arizinas ørken.

At vi har strålende sol i maj i år er en tilfældighed. Sidste år var der ikke mange solskinstimer.

Fokuserende anlæg kan også være bygget med fresnell linser i stedet for spejle. Ligesom alle andre former for linser kan anvendes. På den måde kan temperaturen øges.

Lyset koncentreres så mod et sort rør eller en ståltank, hvori der kunne løbe vand, men man bruger oftest olie eller ved høje temperaturer, flydende natrium. ( 99 grader til ca 700 grader).

Diffust lys dur ikke til fokuserende solfangere. F.ek. i områder med kysttåge (Vestgrønland ,Vestnorge ,Nordvestjylland eller Færøerne). Kun på dage med klart solskin.

I Thisted har man et forsøgs anlæg fra Aalborg med fokuserende trug koblet på fjernvarmen.

Så de findes hist og her.

Ian

Dagens vits

Den unge mand var indkaldt som vidne i en retssag, men bad sig fri, da han gerne ville kunne passe sit arbejde. Dommeren spurgte spydigt: "Tror De ikke, De kan undværes på kontoret de par dage?" Den unge mand: "Jo bestemt, men jeg er bange for, at chefen skal opdage, at jeg kan undværes.
Nive info
Gå til toppen