Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 


Når noget bliver for gammelt , så bliver det oftest smidt ud. Alt har en sidste brugsdato.


Det er ikke bare radioaktive dele i et atomkraftværk. Det er alt vi omgiver os med, som fødevarer, hjælpemidler , brugs genstande og værktøj. Ved brug og slitage ophører levetiden.
Engang var der optælling i vores lokale Brugs og jeg fandt et strygejern med sidste salgsdato. Det var naturligvis en fejl eller nogen der ville joke med det. Men alt slides op af ælde. Uanset om det er brugt eller ej.
Det, det derfor drejer sig om, er at bruge materialer , derhar længst mulig effektiv holdbarhed.

 

Og det er ligemeget om det drejer sig om madvarer , vindmøller eller solfangere. Vi bør søge mod slidstærke materialer , der er holdbare i tid.

Vi har set en masse forskellig plast, der smuldrer i solens UV stråling. For ikke alle plasttyper holder længe i vejrliget. På samme måde bliver metaller som højspændingsmaster periodevis pillet ned og får en ekstra galvanisering. Mens biler selv med undervognsbehandling falder af på den efter 10 år.
Ting og sager kan være lavet med indbygget forældelse. Eller med sliddele der ikke kan udskiftes.

Når vi spiser langtidsholdbare fødevarer , som citronmåne til kaffen, kan vi så overhovedet fordøje produktet ? Eller spiser vi et ufordøjeligt fyldstof , der ser lækkert ud selv uden emballage i flere år.
For med holdbarhed mener vi ved fødevarer , at de ikke må gære, harske eller rådne før tid. Men det er ikke det samme som det er sundt.

Vi har også vænnet os til , at lang levetid er ensbetydende med , at vi løbende servicerer og smører vores maskiner. Udskifter sliddele i bremser , på plove og på biler ,nye dæk med mellemrum.
I elektronikken opgraderer vi med nye printkort eller indsætter nye chips.
For udviklingen løber hurtigere end fødselsdagene i kalenderen.

Og før vi ved det, så er det sidste salgsdag for bilen ,telefonen,TVet , radioen , naboer , din vindmølle og solfanger, Og hvad du ellers omgiver dig med.

Jamen kan vi fortsat opfinde mere ? Kan vi fortsat nyudvikle ?
Det ser ud til det.

De damptog som vi kaldte eksprestog i 1930erne er på museum. De diesel og kuldrevne elværker vi byggede i 1950erne og 1960erne er under nedrivning. Atomkraftværker der blev solgt i 1950erne skulle holde evigt og forsyne alle med elektricitet i fremtiden.
Også de er under afvikling . Og uranen der blev brugt er brændt op.

Vi står med en befolkiningsekspolsion i fremtiden. Og materialer der kun holder i et åremål.
Når du investerer i solceller, så køb de dyre. Billige af film og folie holder ikke længe.
Når du investerer i maskiner (som vindmøller) , så køb dem med færrest roterende dele.

Sidste salgsdato kommer tit og ofte før du regner med det.

Ian

 

Dagens vits

Den unge mand var indkaldt som vidne i en retssag, men bad sig fri, da han gerne ville kunne passe sit arbejde. Dommeren spurgte spydigt: "Tror De ikke, De kan undværes på kontoret de par dage?" Den unge mand: "Jo bestemt, men jeg er bange for, at chefen skal opdage, at jeg kan undværes.
Nive info
Gå til toppen