At gemme overskudsenergi i ballon membraner.

Overskuds energi fra vindmøller og solfangere der produceres her og nu har man hidtil haft vanskelig ved at gemme /lagre. Bedst hvis andre tilkoblede energisystemer kan vente mens VE anlæggene producerer maksimalt. Men det er ikke altid nok.

 

Pumped storage bruges hvis man har 100 meter faldhøjde. Andre alternativer er batteribanker.. Og indenfor en begrænset periode, store svinghjul. Andre omdanner via elektrolyse vand til brint, der så igen kan brændes af i en motor , der trækker en generator.

 

Et er fakta, der er brug for billige lagringsmuligheder , hvis grøn energi skal have en større markedsandel. Her har der været eksperimenteret med gamle 800 meter dybe mine skakter, hvor vandet får 800 meter faldhøjde , men de skal så pumpes tørre , når der ikke er noget overskud.

Men det sker jo ikke i det flade Danmark.

Vi kunne nok finde 100 meters faldhøjde (fra bakker) flere steder, hvis der kunne opnås lokal opbakning.

 

På Aarhus Universitet arbejder man med vand under tryk , der så kan udløse energien , når behovet kommer ud på aftenen når solen går ned eller vinden løjer af.

Ideen går på at en stor vandballon fyldes op. Herefter anbringer man en stor belastning i form af mange ton sten og jord ovenpå .Om aftenen vil så vægten presse vandet ud , når en ventil åbnes. .

 

Størgsmålet er så om man kan gemmer tilstrækkeligt energi på den måde.

 

"I samarbejde mellem Aqua Namic og Aarhus Universitet" skulle ende med en prototype i mindre skala. Som man nu har fået 4,9 mio. euro til at realisere.

Planen er at bygge en 10 gange 10 meter stor ballon-kontravægt testmodel. Der skal være foregangs model for en 330 gange 330 meter fuldskala ballon-vand-vægt prototype.

Som med 25 meter jordhøj vil kunne gemme 230 MWh.

 

Se også:

 

https://www.energy-supply.dk/article/view/727965/testanlaeg_pa_vej_gron_energi_skal_lagres_i_kaempe_underjordiske_vandballoner

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework