Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Luft indeholder omkring 80 procent kvælstof , 18 procent ilt og 2 procent CO2. Derudover en masse vanddamp alt efter temperaturen. Tør luft indeholder ingen vanddamp.

 

Jo mere vanddamp (vand ) der er i luften des koldere føles den.

Vi kender vand som fugt i kældre, gamle bunkers og våde tapeter i sommerhuse. Kondens kalder mange de fugtige rums vand, men den kan også komme fra en rævnet gulvvarmeslange og andre utætte rør i gulve og vægge.

Er rockwoolen fugtig, så isolerer den ikke mere. Hvorimod tør stenuld isolerer fint.Vand optager varme . Er vand krystaliseret til is så føles den kold. Kold is indeholder mange tørre lufthuller.

Så i en iglo, hvor indersiden er smeltet (en hård skal), der isolerer ydersiden af sne betydeligt.

Kommer luftens temperatur ned under nul grader fryser al vand til is og falder ned. Vi kender det som islag eller iskrystaller på enkeltglas vinduer. Under nul er der ingen vanddamp . Så luften over Grønlands Indlandsis er meget tør. Og dine læber sprækker.

Er der meget fugtighed i dine isolerede vægge, så isolerer de ikke mere. Mange sommerhuse skal varmes op over flere dage for at drive fugten (vanddampen) ud.

Det samme sker i ny opmurede huse, hvor man indsætter anlæg der tørrer luften.

Er der meget tung luft , så tager det oliefyret dobbelt så længe , at få varme i hytten.

Så skal man op i temperatur , så luft ud på "tørre" dage.

Og det er ikke altid let i Danmark.

Højt til vejrs nær snegrænsen i Norge og Schweitz er luften altid tør. Så det er ikke alle steder det er lige fugtigt. Varm luft kan indeholde megen vanddamp. Så Sahara er knastør indtil om morgenen hvor temperaturen når dugpunktet (100 % vanddamp).

Så det gælder om at have tør luft , når man skal opvarme hus og hytte.

Ian

Dagens vits

- Tjener der er en flue i min suppe - Ja vi havde ikke redningsveste til dem alle samme.
Nive info
Gå til toppen