Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Mængden af uran i verden er ikke nær så stor som man forestiller sig. Og når man nu kan bruge uanede mængder i kraftværker ,så bliver der efterspørgsel.

 

I 1960erne blev man foregøjlet , at atomkraft var vejen til evig energiforsyning. Og dengang var der et utal af uranminer i gang jorden over. Men mange af forekomsterne var ikke særligt lødige. Så år efter år lukkede de mindre rentable lokaliteter.

Og kun der hvor man lukkede øjnene for nye miljøproblemer fortsatte minedriften. Så mange uranminer ligger i øde og ofte aride områder.

Under og før den kolde krig forsøgte specielt USA at opkøbe alle uranminer. Men i midten af 1960erne fandt man ud af at uran var et langt mere almindeligt grundstof. Dog var mængden af sidesten meget stor. Så udbyttet svarede nærmest ikke til anstrængelserne.

I 1970erne kom der flere meget store elproducerende atomkraftværker. Der kunne berige den uran man ikke kunne bruge . Og resultatet blev det kunstigt fremstillede plutonium, der også kunne spaltes. Så mængden af atomvåben steg selvom produktionen af uran stangerede.

I 1990 erne kom den store atomafrustning, hvor ældre atomvåben blev taget ud af drift.

Og efter omsmeltning kunne uran og plutonium bruges i brændselsstave i atomreaktorer.

Markedet med dækket med "nedfaldsfrugt", men det betød samtidig lavere priser. Så endnu flere uranminer skruede ned for produktionen.

I dag er overskuddet fra afrustningen minimeret og nye forsyninger ønsket, men nu er der ikke gang i minedriften mere. De eksisterende miner i afrika og australien har forlængst solgt årsproduktionen flere år frem til japanske og russiske atomkraftentreprenører.

Og de amerikanske miner er forlængst lukket .

Så nu står USA og mangler nyt uran til brændselsstave og spaltbart våbenuran.

Selv gamle svenske miner har fået fornyet interesse.

Og interessen for Kvanefjeldet ved Narssaq i Sydgrønland er aktuel som aldrig før.

Balancen i verden er ved at ændre sig.

Se også:

https://ing.dk/artikel/usa-mangler-uran-211268?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ing_daglig

Ian

Dagens vits

Hvorfor findes der kun snemænd - og ikke snekvinder???? Fordi det kun er mænd der er så dumme, at de vil stå ude i frost og kulde en hel lang vinter!!!
Nive info
Gå til toppen