Enorme mængder varme ligger og venter i undergrunden , men vi bruger den ikke.

 

Når man pumper olien op er den varm . Varme fra 2 til 3000 meters dybde. Når man borer 4000 meter ned får man kogende vand eller damp. Og går man 8000 meter ned får man damp under højt tryk , hvis man tilfører de varme klipper vand.

 

Så det er et spørgsmål om dybden når temperaturen skal bestemmes. Og også hvad varmen i undergrunden kan bruges til. Pumper man bare op , så får man alle mulige salte med , så det kræver forsigtighed hvis det skal udnyttes til enten fjernvarme, industri eller el-produktion.

 

Geotermi er vidt udbredt . Mange steder bruges varmen til fjernvarme. En varme der er tilrådighed året rundt og som er gratis. Til gengæld koster anlægget langt mere and andre typer.

 

Borer man i undergrunden vil man finde forskellige variationer over temperaturen.

Da man borede 2 kilometer ned i Oddesund fandt man 72 grader varmt vand.

Og da man borede kortere i Thisted fandt man 40 grader varmt vand.

Men reglen er at temperaturen stiger en grad for hver 40 til 50 meter man borer ned.

 

Langs siden på "horste" finder man ofte høje temperaturer.

 

I Tyskland har man flere geotermiske anlæg der producerer varme. I mere vulkanske områder producerer de geotermiske anlæg også elektricitet. Men i virkeligheden er det kun et spørgsmål om hvor dybt man vil bore.

Geotermi er imidlertid så dyrt , at det burde være Staten der borede og byggede anlæggene.

 

Solceller og vindkraft er CO2 neutrale energiformer. Det er geotermi også.

 

Danske initiativer har imidlertid haft det meget svært. Så geotermisk varme i Europa er noget man skal læse om i Tyskland og Frankrig. Vi har godt nok lidt her i landet , men det promoveres ikke.

 

Se også:

https://ing.dk/artikel/kronik-geotermien-klar-danmark-236509?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ing_daglig

 

https://ing.dk/artikel/tysk-selskab-vil-varme-danske-byer-med-geotermi-210885

 

Ian