Med fortsat produktion og siden udfasning af brugte fiberforstærkede vinger står industrien med et recyklings problem.

De første vindmøllevinger efter energikrisen i 1973 var lavet af flere forskellige materialer og kombinerede løsninger. Det var med Twind Vindkraft løsningen at fokus samlede sig om en selvbærende polyesteroplimet glasfibervinge , at vinger efter 1980 mest var af minikopier af Twind. Og sidenhen større og større videreudvikling af konceptet.

 

I 1978 var Twinds vinge på 27 meter og af polyester og glasfiber. I dag er de længste på107 meter og yderligere forstærket med kulfiber og Epoxy. Og det er så 39 år efter energikrisen.

Samtidig er mange møller taget ned og mange vinger lagt i depot. For hvad kan man nu lige anvende de gamle vinger til ?

Der er ingen tvivl om at mængden af vinger til genbrug vil stige markant. Hvilket har medført at EU nu har et projekt kørende under navnet Decom Tools. Hvor diverse firmaer er inde med mulige løsninger og genanvendelse af materialerne.

Fra dansk side har vi LM Wind Power som har etableret kontakt til firmaet Virols Teknologi , der søger en kemisk løsning på problemet. Skriver CEO for Energy Cluster .

 

Allerede for 30 år siden var Erik Grove Nielsen på banen med en smart løsning på problemet , men det førte tilsyneladende ikke til nogen fremme.

Han ville opvarme vingerne i en lukket tank , så polyesteren fordampede (og kunne genanvendes). Og glasfiberen ville ligge ren tilbage. Også genanvendelses bar.

Men nu kommer der så EU penge ind i pilotprojekt sammenhæng.

 

Man ser specielt problemer med vinger fra de mange havvindmøller.Men det hører vi nok mere om.

 

Ian

JSN Shine is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework