Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

En iglo er en halvkugle bygget op af hård sne ofte ude på isen.

 

I udetemperaturer godt under nul grader. Så det hele er som en dybfryser.

Derfor er det ikke nødvendigvis logisk , at man kan overleve storme og ekstreme vejrtemperaturer i en iglo , der oftest opføres når vejret er aller værst.

Eskimoerne har brugt iglo konstruktionen gennem rigtigt mange år. Og den er langt bedre end alle mulige andre løsninger. Den kræver blot en lang kniv og noget håndelag.

Igloen afsættes i en rundkreds , hvor blok på blok anbringes i en langsom stigende spiral rundt . Indtil nogle låseblokke anbringes i taget.

Inde i igloen er der en forhøjning, der fungerer som seng . Og adgangen til igloen sker via en nedsænket indgang.

I gamle dage skete opvarmningen af igloen med en spæklampe. Der fik indersiden af igloens vægge til at danne et islag. I samme øjeblik er huset vindtæt. Og temperaturen kan stige.

Sneblokkene er meget porrøse og vil derfor isolere mod verjrliget.

'Så har man godt tøj , så kan man overleve storme i en iglo uden problemer.

Halvkuglen giver flest kubikmeter luft i forhold til anlæggets overflade. Hvorfor varmetabet er mindre set i forhold til en firkantet bygning. Faktisk er overfladen på den firkantede en trediedel større. I forhold til rumfanget.

Så rent varmeteknisk kan det ikke betale sig med firkantede huse.

Dagens vits

Sergenten inspicerede de værnepligtige, og stoppede ved en ung mand med meget langt hår. - De skulle have været klippet for meget længe siden! - Jamen, hr. sergent, det blev jeg skam også..?
Nive info
Gå til toppen