Decentral varmeforsyning med grøn strøm nødvendiggør lokal lagerkapacitet.

Solfangere der i sommerhalvåret 100 procent leverer al det varme vand , gemmer energien over mindst 3 dage i en lagertank. På samme måde bliver det nødvendigt at gemme energi fra den grønne strøm i lysnettet , hvis varmen skal være 100 procent grøn.

 

Nu er solfangeren de færreste steder ikke 100 varmtvands leverende. Idet de har en varmepatron i toppen af lagertanken, som hele tiden sørger for , at der er varmt vand nok.

Den varmepatron får sin energi fra lysnettet. (kul , vind, kraftvarmeværker og import).

Så solfangerens varme vand kører de fleste steder på 15 til 20 procent backup udefra.

 

Noget andet er varmepumpen , den får al energien udefra (hvis den ikke supportes af en husstandsmølle m.v.). Så her er backup lig med energileverancen, der så igen betår af kulstrøm, vandkraft fra Norge, vindkraft fra Danmark ,atomkraft fra Sverige og Tyskland, brunkul fra Tyskland, solpaneler og lignende.

Det er så op til elværkernes elektronik at adskille energien i grøn og ikke grøn strøm.

 

Her kommer sol , vind og vandkraft ind i kategorien grøn strøm.

Når det blæser meget så har vi over 100 procent grøn strøm de fleste steder i Danmark.

Og varmepumper kan opsamle og gemme energien som grønne termiske kWh i varmtvands lagertanke.

Når solen går ned og vinden falder , så er der kun norsk vandkraft tilbage. Og huset burde så kunne opvarmes til næste gang udfra et vandtank energilager.

 

Spørgsmålet er nu , hvor stor sådant et lager skal være.

Alt efter bopælens størrelse , lager-tankens fylde , rørføringer i huset o.s.v set i relation til uudnyttet og benyttet varmetab . Dertil hvordan man har kombineret det hele med backup hjemme (oliefyr,gasfyr,brændeovn,stoker elller lignende)eller 100 procent varme fra lysnettet enten som smart strøm (grøn strøm) og eller som almindelig elvarme forsyning.

 

Et grøn strøm anlæg med varmepumpe skal have mindst 1000 liter isoleret lagertank. Suppleret til 100 procent via almindelig el skal man have yderligere 1000 liter.

 

Jo varmere lagertanken er desto større er varmetabet. F.eks. 80 grader taber mindst 5 grader per døgn uanset isolering. Er temperaturen det halve , så tabes mindre per døgn.

Varmelager i en kæmpe termoflaske taber mindst.( men er en dyr løsning).

 

Skal man udskifte landets 80.000 oliefyr med "smarte løsninger" og varmepumper , så vil en masse decentrale lagertanke være det der giver mest CO2 besparelse og mest udnyttet varmetab (forudsat lagertanken står midt under eller i huset.

 

Med varmelager i husene spares også på udbygning af elnettet , da anlæg med varme kan hente deres energi om natten , når det almindelige forbrug og belastningen på ledningsnettet er mindst.

 

Se også:

https://ing.dk/artikel/kronik-smaa-varmepumper-kan-ogsaa-vaere-fleksible-aftagere-groen-stroem-235592

 

Ian