Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Jagten på større og større vinger presser vindmøllefabrikanterne mod flere og flere Gigawatt.

 I Danmark er det primært LM Windpower , Siemens Wind Power og Vestas der udvikler vinger til megamøllerne. Godt fulgt af komkurrenter i udlandet.

Derudover har Vestas og Siemens sattelit fabrikker i en række lande , hvor efterspørgslen bliver større og større. Så n formene er blevet kolde i Europa , så kan man fortsat købe kopier til reservedele fra Kina, Indien og Brazilien for at nævne nogle.

I mange år var de længste vinger på omkring 62 meter. Materialerne var glasfiber, kulfiber, stål , epoxy og polyester. Men med den øgede længde steg vægten samtidig voldsomt.

Så da Vestas og Siemens lagde sig på 79 meter og 81 meter i 2017 forventede man at nu var der udviklings pause et par år. Men nej.

LM Wind Power kom så i år med en 88 meter vinge , der ville revolutionere området endnu en gang. Og denne gang havde man pillet en masse vægt af vingen ved at blande kulfiber og glasfiber i et nye hybridmateriale.

Et spring udaf på 6½ meter i et hug.

Vingen er blev udviklet i samarbjde med DTU. Og endda til en konkurrencedygtig produktionspris.

Og der snurrer i følge Energy-Supply allerede et sæt på en forsøgsmølle i Tyskland.

Dertil kommer af amerikanske General Electric Power har bestilt et sæt 107 meter lange vinger ligsledes LM i Lunderskov. Til levering om 2 til 3 år.

Da alle møller roterer med 30 meter i sekundet i vinge tip spidsen, så vil den øgede diameter betyde langsommere og langsommere rotation, der opfanges af mangepolede generatorer.

Se også

https://www.energy-supply.dk/article/view/592745/verdens_storste_mollevinge_er_lavet_af_nyt_hybridmateriale

Ian

Dagens vits

Direktøren søgte en ny privatchauffør og Arbejdsformidlingen sendte en pæn ung mand.
Nive info
Gå til toppen