Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Varme fra undergrunden der bustes op af varmepumper kan dække op til 50 procent af fjernvarmen mange steder i Danmark.

 På en nylig afholdt konference om vadvarende energi på Christiansborg tilbød det store tyske energiselskab Eon at etablere flere geothermiske anlæg i Danmark. Forudsat at vilkårene for at drive geothermi blev ændret fra stærkt negativ til posistiv politik.

Man påstår , at der er 4 gange så meget energi at hente op som det vi kan få op af Nordsøen, skriver Ingeniøren online.

Vi ved temperaturen stiger en grad per 40 meter man går i dybden under Danmark. I modsætning til Island, hvor det kan koge i baghaven.

Lige i overfladen er der 8 grader , som kommer fra undergrunden. Går man 400 meter ned må temperaturen så være 18 plusgrader. Og 4000 meter nede vil så nå 108 grader o.s.v.

Jo dybere des varmere.

Fra olieindustrien ved vi at det er godt varmt i dybden. Og der er lande, hvor kulminer i den dybde ikke kan fungere uden voldsom køling.(Sydafrika Union).

Så under det fredelige Danmark kan der sikkert findes rigeligt med varme , der kunne udnyttes. Også selvom der er langt til vulkanisme.

Vi ved også , at der er varmere omkring "horste". Noget som man ville udnytte ved Kvols ved Viborg, men som myndighederne desauverede. Så det endte som en økonomisk beet af de store.

Til gengæld så kører geothermien fortsat under Thisted, selvom udgangspunktet på 40 grader ligger i den lave ende. På den tid fandt man 72 mgrader ved Oddesund, men de fik aldrig et bet til jorden.

I stedet blev der udregnet geothermikort over landet. Og Sønderborg fik et anlæg a la Thisted.

Nu kommer så Eon på banen. Og det er nok ikke så ringe. Eftersom det bliver en kapitaltung opstart før området kan blive en succes. Men det kræver en anderledes positiv politik på området. Og ikke alle mulige afgifter før opstarten overhovedet er igangsat.

Et er sikkert . Det bliver dyrt, men vil kunne nedsætte CO2 udledningen væsentligt.

Så når DONG nu er ude af billedet, er Eons tilbud et stort plus på lystavlen.

Som man burde fremme .

Se også:

https://ing.dk/artikel/tysk-selskab-vil-varme-danske-byer-med-geotermi-210885?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=ing_daglig

Ian

Dagens vits

Læreren: - Erling, hvis et hus har seks etager, og hver etage har tyve trappetrin, hvor mange trin er du så nødt til at gå op ad for at komme helt op?Erling: - Dem alle sammen?
Nive info
Gå til toppen