Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Rapsolie, olivenolie, soya-olie, masjolie kender vi fra hylderne med salatolie (altså fødevarer). Men planteolier kan også bruges til andet.

 Som vi kan se i leksika eller butikken så findes der også palmeolie, valnøddeolie, olivenkærne olie,yatropha olie, amerikansk olie(medicin), og derudover olie fra alle mulige dyr.

Planteolie produceres primært ved at trække olien ud af plantefrø eller nødder. Så de allerfleste planter kan levere olie af en eller anden kvalitet og mængde.

Nogle planter giver så lidt olie, at det er ret dyrt. Det findes ofte på krydderihylden. Mens andre er storleverandører af olie i levnedsmiddelindustrien.

I Danmark bruger vi mest rapsolie. Her har rapsplanten sin nordgrænse og derfor en god olieprocent. I andre lande er klimaet måske til andre planter ,hvor de så yder godt.

Fra Tyrkiet,Grækenland, Italien, Spanien og Portugal foruden Nordafrika kender vi olivenolien, så der bruger man ikke så meget rapsolie. Men overalt i verden bruges olie i friture madlavning.

Soya olie og Kameliabusken i Kina, majsolie i USA og Mexico o.s.v.

Næste gang du køber fisk på dåse vil den enten være lagret i olie eller vand.

Men olie har også en brændværdi. Alt efter hvor meget kulbrinte der er i væsken.

Og planteolie er oftest olie med forskellige olieindholdsstoffer. Stoffer der skal renses før man kan bruge den som rent brændstof til motorer.

Ved rapsolie er der 10 procent glycerin, der i koldtvejr kan sætte sig i dyser og rør.

Uden glycerin er brændstoffet ligesågodt som dieselolie.

Glycerin er tungere end rapsolie. Så ved at stå i en tønde vil det danne bundfald. Man kan også køle det ned i en dybfryser (danner hurtigere bundfald). Eller kemisk trække det ud med rygende svovlsyne, men så bliver det samtidig giftigt.

Mest anvendt er koldpresset rapsolie, hvor fosfor ikke presses ud. Ved varmpresset olie kommer der alt muligt med. Og så er brændstoffet ikke særlig sundt for motoren.

I lande uden råolie og lange transportveje kan planteolie spare mange penge for folk. Så der fremmer man egenproduktion. I Danmark gør vi lige modsat.

Så meget dansk raps går til udlandet. Specielt Tyskland bruger meget rapsolie.

Vi forærer altså gode energienheder væk på grund af stivsind den politiske process.

I afrika bruges bla. yatropha olie til biler , elproduiktion ,kornmøller, maling og olielamper.

Ian

Dagens vits

Hvorfor findes der kun snemænd - og ikke snekvinder???? Fordi det kun er mænd der er så dumme, at de vil stå ude i frost og kulde en hel lang vinter!!!
Nive info
Gå til toppen