Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Batteri biler, batterifærger og batteritog er inde i tiden. Hvor Tesla i USA fører med biler, mens Finland og Norge eksperimenterer med elektriske færger.

 I flere lande har strore togaktører de sidste år eksperimenteret med batteritog på sidebanerne, Ideen er at spare køreledninger, hvor det er mest øde. Og så nøjes med opladning på stationerne udnervejs og i endestationerne i særdelsehed.

Problemet er indtil nu at udbuddet af nye batteritog er under udvikling.

Enkelte leverandører har allerede prototyper, men kan de nu også leve op til de tekniske spesifikationer ? For selvom sidebaner ofte er korte, så tænker man at kunne anvende dem på baner over 140 kilometer.

Batteritog kræver ombygning af de eksisterende tog. Da batterierne tager 10 centimeter i bunden og noget tilsvarende i toppen. Ligesom Tesla bilerne har 10 centimeter tyk batterifyldt bund.

De mange batterier vejer temmelig meget. Så det er kun mindre og lette togsæt, der egner sig til ombygning. Men det passer jo også til korte sidebaner.

Andre batteriløsninger er indskud af en ekstra og kortere batterivogn. Vægten bliver dog i begge tilfælde stor.

Derudover forestiller man sig strækninger med køreledninger , hvor batterierne samtidig oplades. Og derved kan man nedbringe antallet af batterier.

Andre igen arbejder med brændselsceller, der forsyner toget med elektricitet.

Et batteridrevet togsæt forventes at skulle bruge omkring 610 kWh fra København til Kalundborg.Hvor man beregner 7,5 ton batterier ifølge DTU.

Det svarer til 61 liter olie. Eller 2,3 liter diesel-olie per kilometer.

Vindmøller langs banelegemet ville derfor sagtens kunne levere de nødvendige kWh.

Og toget kører som bekendt både frem og tilbage flere gange i døgnet.

Måske noget for Thybanen eller VLTJ.

Her kommer der nok først eldrift om 100 år.

Se også:

https://ing.dk/artikel/dtu-notat-batteritog-kan-erstatte-elledninger-langs-del-de-danske-skinner-209688

https://ing.dk/artikel/dong-selskab-saet-batterier-i-lokomotiverne-og-drop-elmasterne-156834

Ian

[/pb_text][/pb_column][/pb_row]

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen