Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

 

Juledekorationer og juletræer kan brænde endda voldsomt .

 

Vi har alle prøvet at sætte en grannål ind i flammen på et julelys. Og set at grannålen brænder spruttende.

Her er det stearindampene, der holder luen og noget andet der giver effekten.

Grannåle indeholder nemlig stoffet terpentin , der udløses når temperaturen er høj nok til at producere terpentindampe. Det er disse dampe der sprutter. Og det er terpentinen, der gør juletræsbande uforudseelige og eksplosive.

Terpentin bruges i maling , som rensemiddel og i industriprodukter. Væsken har en stor fedtopløsende evne, men er stærk brændbar . Antændelsestemperaturen ligger ret lavt. Ligesom lue punktet også er lavt.

Der findes to typer terpentin. En mineralsk type produceret på stenkul og en organisk (vegetabilsk) produceret på grantræer. Den mineralske lugter ikke, mens den organsiks er lugten som efterlades i lokalet efter oliemalerier. I store mængder er den giftig at indånde.

Ligesom man kan udvinde andre organiske olier med bl.a. petroliumsæter , så kan man lave terpentin af grannåle. Er nålene tørre, så sprutter de mest. Er træet vådt, så går processen meget langsommere.

Terpentinsmagen kendes fra spriitussen Gin. Der kan smage mere eller mindre af grannåle.

Så ved brand , så hold nålene nedkølede med vand. Træmassen i juletræet eller juledekorationen brænder først når temperaturen kommer højere op.

Se også

https://da.wikipedia.org/wiki/Terpentin

https://books.google.dk/books?id=RVchAAAAYAAJ&pg=PA515&lpg=PA515&dq=terbentin&source=bl&ots=_pZbCGiJkx&sig=-VEMRxM2faESZmcLfjsljc8KUVg&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjU2tG9wZvYAhWMJVAKHVEMA-4Q6AEIRjAI#v=onepage&q=terbentin&f=false

http://www.wikiwand.com/no/Terpentin

Ian.

Dagens vits

Far, er det rigtigt, at man bliver til støv, når man dør? Ja, min søn, det er det. Så ligger der en død mand under min seng.
Nive info
Gå til toppen