Built with JSN PowerAdminBuilt with JSN PowerAdmin

 

See other templatesSee other templates

 

Barske vejrlig periodisk gennem året kræver særlig kraftige VE anlæg i Grønland.

 

Energy-Suppley gennemgår i denne uge det nye VE anlæg i Igaliku eller som nordboerne kaldte Gardar. i bunden af Julianehåbafjorden.

Her ligger man få kilometer fra Indlandsisen i læ nogengange fra høje fjelde. Andre gange speeder vinden op netop på grund af fjeldene. Rund om hjornet ligger Sydgrønlands eneste fastvinge lufthavn "Narssarssuaq" , der blev anlagt af amerikanerne under krigen.

Vindforholdene her er så ekstreme , at lufthavnen ansees som en af verdens farligste. Men ind i mellem er der hul igennem og man flyve til og fra.

VE anlæg der opstilles her skal kunne tåle det dobbelte af , hvis de var opstillet i Hanstholm.

Beaufort skalaen går kun til 32 meter i sekundet. Så vi er oppe på vinde der vil kunne splitte mange gode vindmøller helt ad. Med mindre de kan stormsikres.

Nukissiorfiit , der står for driften af elforsyningen i Grønland , har i samarbejde med ingeniærfirmaet Lemvigh-Müller bygget et større solcelleanlæg med små savonius rotorer på kanten.

Nukissiorfiit er vor tids GTO (Grønlands Tekniske Organisation).

Man driver en række elværker i kystbyerne , der drives med dieselmotorer og efterhånden flere vandkraftværker. Infra strukturen begrænser imidlertid mulighederne. Der er ikke ret mange veje eller højspændings linier.

I Igaliku er nu opstillet 670 kvadratmeter solpaneler, der vil gøre det muligt at spare på dieselolien når det er muligt. For Igaliku ligger jo mellem høje fjelde , der lukker ned for solen om vinteren. Derudover har man utroligt meget tåget vejr i forår og efterårsperioden.

Når det blæser fra nordøst klarer det op . Og da Igaliku ligger på højde med Oslo , så kan vindene over indlandsisen give kraft til solpanelerne.

Selve byen (udstedet) ligger i en nord-sydgående dalformation. Så vejr-data er meget lig ,hvad man måler inde i Narssarsuaq (rundt om hjørnet).

I stedet for en række husstandsmøller har man valgt en række små savonius rotorer , der er monteret på kanten af solpanelerne. De kan ikke lave så meget, men kan nok bedre tåle vindene.

Næste trin kunne fint være en eller flere 10 kW møller.

Planer op store dæmningsprojekter i området i forbindelse med udnyttelse af sjældne jordarter herunder uran vi nok med riden ændre el-forsyningssituationen i Sydgrønland, men dertil er man langt fra i dag. Igaliku lidder lige midt i netop denne geologiske struktur.

Se også:

https://www.energy-supply.dk/article/view/572482/solcelleanlaeg_med_vindturbiner_snurrer_lystigt_i_gronland

Ian

Dagens vits

Åge og Hans er brødre og har boet sammen i mange år i Århus. De er bl.a. beskæftiget med at dele aviser ud hver dag i byen. En dag da der var bidende koldt og snestorm foreslår Åge,at de ikke skal dele aviser ud. Hans nikker samtykkende. Lidt efter er Hans ved at tage overtøj på og på vej ud af døren, Åge spørger ham, om hvor han skal hen. eg tager ud på vores rute og fortæller,at vi ikke kommer i dag p.g.a. vejret
Nive info
Gå til toppen